Οι ΗΠΑ αναστέλλουν επ’ αόριστον τις εισαγωγές βοοειδών από τη Βραζιλία, λόγω κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας

03 March 2023

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν επ’ αόριστον τις εισαγωγές βοοειδών από τη Βραζιλία, λόγω κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας

Επιβεβαιωμένο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (ΣΕΒ) σε βοοειδή εντοπίστηκε στη Βραζιλία, στα τέλη Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα η αμερικανική ένωση National Cattlemen’s Beef Association (NCBA) να αναστείλει τις εισαγωγές βόειου κρέατος από τη Βραζιλία, επ’ αόριστον.

Μάλιστα, σε επιστολή προς τον υπουργό Γεωργίας των ΗΠΑ, η NCBA ανέφερε ότι η απόφαση της Βραζιλίας να αναστείλει προσωρινά τις εξαγωγές προς την Κίνα, μετά την ανακάλυψη του άτυπου κρούσματος ΣΕΒ, ήταν ένας βασικός λόγος και για τη δική της πρόταση και μάλιστα χωρίς χρονικό όριο. Σύμφωνα με την NCBA και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH), μεσολάβησαν 35 ημέρες μεταξύ της ταυτοποίησης του κρούσματος και της επιβεβαίωσης.

«Έχουμε δει τη Βραζιλία να αποτυγχάνει επανειλημμένα να ανταποκρίνεται στην απαίτηση 24 ωρών για την αναφορά ασθενειών των ζώων που αναφέρονται από τον WOAH», δήλωσε ο Todd Wilkinson, πρόεδρος του NCBA. «Για να προστατεύσουμε την ασφάλεια των αγελών των ΗΠΑ και των Αμερικανών παραγωγών βοοειδών, απαιτούμε από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας να λάβει άμεσα μέτρα για να εμποδίσει περαιτέρω εισαγωγές βόειου κρέατος από τη Βραζιλία. Επιπλέον, περιμένουμε από το υπουργείο να κρατήσει τα σύνορα κλειστά στη Βραζιλία έως ότου μπορέσει να αποδείξει ότι είναι ικανή να παίξει σύμφωνα με τους εμπορικούς κανόνες που διέπουν όλα τα άλλα έθνη. Διαφορετικά δεν θα έχουμε περαιτέρω εμπορικές συμφωνίες μαζί τους» και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να επιτραπεί στη Βραζιλία να επωφεληθεί από τις επενδύσεις που έχουμε κάνει για να δημιουργήσουμε μια τεράστια ζήτηση για βόειο κρέας σε όλο τον κόσμο. Εάν εμπορικοί εταίροι όπως η Βραζιλία αποτύχουν να ακολουθήσουν τους κανόνες, πρέπει να υπάρξουν άμεσα συνέπειες».

03 March 2023
Banner
Banner