Οι Ευρωπαίοι αγρότες επανέρχονται δριμύτεροι…

27 March 2024

Οι Ευρωπαίοι αγρότες επανέρχονται δριμύτεροι…

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν χθες να επιλέξουν στρατηγικές πιο φιλικές προς το περιβάλλον, στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) σε μια νέα προσπάθεια να κατευνάσουν τις πολύμηνες διαδηλώσεις αγροτών, οι οποίοι αντιμετώπισαν την αστυνομία σε νέες διαμαρτυρίες στις Βρυξέλλες για τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες.

Η αστυνομία είπε ότι χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού εναντίον αγροτών που τους στόχευσαν με αβγά και βόμβες μολότοφ, ενώ δύο αστυνομικοί φέρονται να έχουν τραυματιστεί στις συμπλοκές και να έχει συλληφθεί ένας διαδηλωτή.

Η αναθεώρηση της ΚΓΠ εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας, η οποία πραγματοποιήθηκε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην με τους αγρότες να βρίσκονται έξω από το κτίριο με 250 τρακτέρ, βάζοντας φωτιά σε ελαστικά και μπάλες σανού.

«Ακούσαμε τους αγρότες μας και ήδη πήραμε αποφάσεις για να καθησυχάσουμε τις ανησυχίες τους σε μια εποχή που αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κλαρινβάλ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βελγίου, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε.

Ο κ. Κλαρινβάλ είπε πως η αναθεώρηση της ΚΑΠ επιδιώκει να μειώσει τη γραφειοκρατία και να δώσει στους αγρότες μεγαλύτερη ευελιξία στη συμμόρφωσή τους με τους πράσινους κανονισμούς, ενώ «διατηρούν υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικής φιλοδοξίας», ισχυρισμός που απορρίφθηκε από περιβαλλοντικές ομάδες που το θεωρούν μεγάλο βήμα προς τα πίσω.

Οι αγρότες έχουν οργανώσει κυλιόμενες διαδηλώσεις σε χώρες σε ολόκληρη την Ε.Ε., από το Βέλγιο μέχρι τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία αφού υποστηρίζουν πως όσα αποφασίστηκαν για την αναθεώρηση της ΚΑΠ δεν είναι ικανοποιητικά.

Οι τελευταίες σε μια σειρά παραχωρήσεων για τη γεωργία έρχονται λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η αναθεώρηση της ΚΓΠ, που προτάθηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Μαρτίου, αλλάζει ένα σύνολο περιβαλλοντικών και κλιματικών προτύπων που καθορίζουν εάν οι αγρότες μπορούν να λάβουν επιδοτήσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής πολιτικής της Ε.Ε.

Μια βασική αλλαγή περιλαμβάνει και το πλεονέκτημα προς τους αγρότες που δεν πληρούν τις απαιτήσεις της ΚΓΠ, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών.

Η αναθεώρηση καταργεί πλήρως την υποχρέωση να αφεθεί ένα μερίδιο καλλιεργήσιμης γης σε αγρανάπαυση, ένα μέτρο που αποσκοπεί στην προστασία του εδάφους και στην προώθηση της βιοποικιλότητας, αλλά ένα σημαντικό πρόβλημα για τους αγρότες.

Τα κράτη-μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να αποφασίζουν ποια εδάφη να προστατεύουν και σε ποια εποχή,και θα έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιούν τις καλλιέργειες καθώς και να τις εναλλάσσουν.

Η αναθεώρηση εξαιρεί τις μικρές εκμεταλλεύσεις κάτω των 25 στρεμμάτων από επιθεωρήσεις και κυρώσεις που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με την ΚΓΠ.

Ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Marc Fesneau το χαιρέτισε ως ένα βήμα «προς τη σωστή κατεύθυνση». Αλλά και η Copa-Cogeca είπε ότι η υιοθέτησή της από τα κράτη-μέλη έστειλε ένα «θετικό μήνυμα», καλώντας τους νομοθέτες της Ε.Ε. να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Ωστόσο, ένας συνασπισμός 16 περιβαλλοντικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένου του WWF και της Greenpeace, δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος», λέγοντας ότι η πρόταση έγινε χωρίς την κατάλληλη εκτίμηση επιπτώσεων και καλώντας την Επιτροπή να αλλάξει πορεία.

Η αναθεώρηση εγκρίθηκε με την υποστήριξη της ειδικής πλειοψηφίας των κρατών της Ε.Ε. - με τη Γερμανία να έχει την πιο ισχυρή αντιπαράθεση, η οποία αν και συχνά επικρίνει τη γραφειοκρατία βάσει των υφιστάμενων κανόνων της ΚΓΠ, ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας Τζεμ Οζντεμίρ είπε ότι οι αλλαγές σηματοδοτούν ένα βήμα προς τα πίσω, σε σχέση με την εποχή που η Ε.Ε. έχειθέσει ως προτεραιότητα την υπεράσπιση του περιβάλλοντος.

«Δεν θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας παλιές συνταγές», προειδοποίησε ο Τζ. Οζντεμίρ «Αυτή ήταν μια πολιτική που έβλαψε σημαντικά τους μικρούς και που απλώς έκανε τους μεγάλους μεγαλύτερους».

Πηγή: uk.news.yahoo.com

27 March 2024
Banner
Banner