Οι Γερμανοί πτηνοτρόφοι αμφισβητούν τη συμφωνία Mercosur με τη Βραζιλία – Θίγονται τα ευρωπαϊκά συμφέρονα

17 May 2023

Οι Γερμανοί πτηνοτρόφοι αμφισβητούν τη συμφωνία Mercosur με τη Βραζιλία – Θίγονται τα ευρωπαϊκά συμφέρονα

Η Γερμανία ζητά επαναπροσδιορισμό της διμερούς συμφωνίας Mercosur, ανάμεσα στην Ε.Ε. και στη Βραζιλία, μέσω του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης της Γερμανικής Πτηνοτροφικής Βιομηχανίας (ZDG), Otto Ripke, ο οποίος εξηγεί τους λόγους: «Η Βραζιλία, ως ηγετικό μέλος του μπλοκ Mercosur, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος πουλερικών στον κόσμο, επειδή παράγει σημαντικά χαμηλότερο κόστος, χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα των ζώων, την προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ. Η κατανάλωση φθηνού κρέατος (αμφισβητήσιμης ποιότητας) εκτός από τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία, απειλεί να καταστρέψει και την εγχώρια πτηνοτροφία, καθώς οι κτηνοτρόφοι μας είναι πρόθυμοι να επενδύσουν για να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για αναβάθμιση της κτηνοτροφίας».

Σύμφωνα με το ZDG, ακόμη και χωρίς τη συμφωνία Mercosur οι εισαγωγές πουλερικών από τη Βραζιλία στην Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά περίπου 25%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε πάνω από 313.000 τόνους από το 2021 έως το 2022.

Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν σκάνδαλα στη βιομηχανία κρέατος της Βραζιλίας, που αφορούσαν από μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς για την καλή διαβίωση των ζώων και κακή υγιεινή στα σφαγεία έως πώληση κρέατος που ήταν ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, σκάνδαλο που είδε το φως της δημοσιότητας το 2017. Παρ’ όλα αυτά η Βραζιλία συνέχισε να παραβιάζει τους κανόνες και αργότερα.

Αναφορικά με σχετική μελέτη που εκπόνησε η Επιτροπή της Ε.Ε., οι εισαγωγές πουλερικών και χοιρινού κρέατος από τις χώρες που βρίσκονται στη συμφωνία Mercosur θα μπορούσαν να αυξηθούν σχεδόν κατά 80% μόλις τεθεί σε ισχύ η νέα συμφωνία.

«Προς όφελος των καταναλωτών της Ε.Ε. και της εγχώριας γεωργίας, το γεωργικό κεφάλαιο της συμφωνίας Mercosur πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί πλήρως ή να απορριφθεί ολόκληρη η συμφωνία», αναφέρει ο Ripke, ενώ εκφράζει την απορία του γιατί οι ομοσπονδιακοί υπουργοί των Πρασίνων Robert Habeck και Cem Özdemir κάνουν τώρα εκστρατεία για την επικύρωση της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών της Mercosur. «Οι υπουργοί Γεωργίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Bundestag πρέπει να απαιτήσουν δεσμεύσεις από τη συγκεκριμένη σύμβαση, πριν υπογραφεί εκ νέου», απαιτεί ο Ripke.

(H φωτογραφία από παλαιότερες διαμαρτυρίες ενάντια στην υπογραφή της Mercosur)

17 May 2023
Banner
Banner