Συναντήσεις του ΥΠΑΑΤ για την κατανομή των πόρων στήριξης της κτηνοτροφίας

23 September 2022

Συναντήσεις του ΥΠΑΑΤ για την κατανομή των πόρων στήριξης της κτηνοτροφίας

Σε μια συγκυρία που προκαλούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πρωτογενής τομέας της χώρας αντιμετωπίζει με πλήρη αβεβαιότητα το μέλλον του και η κρατική στήριξη είναι αυτονόητη, περισσότερο από ποτέ. Σε αυτή τη βάση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς ανακοίνωσε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλο Σατολιά και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Παναγιώτη Πεβερέτο, όπου σε μια λιτή ανακοίνωση ανέφερε ότι «αντικείμενο των συναντήσεων που έγιναν σε ειλικρινές και εποικοδομητικό κλίμα, ήταν η πρόταση του ΥπΑΑΤ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τον τρόπο κατανομής της ενίσχυσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ προς τους κτηνοτρόφους, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΕΘΕΑΣ, κατά την συνάντηση εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια εφαρμογής του σχεδίου στήριξης και οι βασικές αρχές για την κατανομή των πόρων σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους είναι οι εξής:

*Να ανταποκρίνεται στο βασικό κόστος συντήρησης των ζώων καθώς και το διαφοροποιημένο κόστος παραγωγής γάλακτος και κρέατος.

*Να λαμβάνει υπ' όψιν του τη διαφοροποίηση του ειδικού καθεστώτος των μικρών νησιών

Τονίσθηκε, επίσης, πως ένα σενάριο εφαρμογής χωρίς τη διαφοροποίηση, θα έχει την αντίδραση των κτηνοτρόφων που παράγουν κυρίως γάλα αφού η επιβάρυνση από το κόστος ζωοτροφών μεταξύ των μονάδων που παράγουν γάλα και αυτών που δεν παραδίδουν γάλα είναι πολύ σημαντική. Το παραγωγικό αποτύπωμα των μονάδων συνδέεται με ασφάλεια με τη επιβάρυνση σε εφόδια, ηλεκτρική ενέργεια και εργασία.

Κοινή συνισταμένη υπήρξε η βούληση τόσο από την πλευρά της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ όσο και από την ΕΘΕΑΣ η στήριξη να κατευθυνθεί στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων της παραγωγής, καθώς βασικό μέλημα όλων των πλευρών είναι η διασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου και των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων που αποτελούν πυλώνα της οικονομίας μας.

Στη συνάντηση παρέστη η γενική γραμματέας του Υπουργείου, Χριστιάνα Καλογήρου και ο γενικός διευθυντής της ΕΘΕΑΣ Μόσχος Κορασίδης.

Από τη συνάντηση του κ. Γεωργαντά με τον ΣΕΚ, όπου εκτός από τον πρόεδρο Π. Πεβερέτο παραβρέθηκε και ο αντιπρόεδρος Γ. Διδάγγελος
23 September 2022
Banner
Banner