Οι αγρότες Λέσβου ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στη φτωχοποίησή τους

04 November 2022

Οι αγρότες Λέσβου ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στη φτωχοποίησή τους

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα, όπως όπως ο αγροτικός κόσμος της χώρας, ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, με αφορμή και τις τελευταίες εξαγγελίες για τις επιδοτήσεις. Συγκεκριμένα η Ομοσπονδία αναφέρει:

«Για μια ακόμα χρονιά επαληθεύονται οι ανησυχίες και οι φόβοι της Ομοσπονδίας,  για την σταδιακά τα τελευταία δέκα χρόνια φτωχοποίηση των βιοπαλαιστών και μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Για άλλη μια φορά βλέπουν οι αγρότες, ειδικά οι κτηνοτρόφοι μας γενναία μείωση στην προκαταβολή της επιδότησής τους.  Τη στιγμή που το κόστος παραγωγής και διαβίωσης καλπάζει προς τα πάνω , «η στήριξη» αυτών που μοχθούν και παράγουν, για να μην καταντήσει η χώρα μας να εισάγει σχεδόν όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα, είναι για την κυβέρνηση ψιλά γράμματα.

Η Ε.Ε. που μας υποσχόταν πριν από 40 χρόνια , ότι οι αγρότες θα τρώνε με χρυσά κουτάλια αλλά και όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν από τότε καλλιεργώντας αυτό το επιχείρημα, ας κάνουν μια βόλτα στα χωριά, στην ύπαιθρο για να διαπιστώσουν τον μαρασμό της και τις άδειες καρέκλες των καφενείων.  Η σημερινή κυβέρνηση βαδίζοντας πάνω στον ντορό της προηγούμενης, συνεχίζει το ψαλίδισμα των επιδοτήσεων. Για το μόνο που μπορούν να κοκορεύονται είναι ότι δεν τις παίρνουμε πια το Πάσχα όπως παλιά αλλά μέχρι τα Χριστούγεννα. Όσο δε για το σχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής και τη στήριξη των νέων στον αγροτικό τομέα για την παραγωγή, έχουν την ίδια αντιλαϊκή αντιαγροτική ατζέντα.

Χτες ανακοινώθηκαν τα ποσά που παίρνει η κάθε Περιφέρεια  για το πρόγραμμα Εγκατάσταση Νέων Αγροτών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελετητών οι 4 στους 5 νέους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον θα μείνουν έξω από αυτό, κάτι ανάλογο φυσικά που έγινε και με τα σχέδια βελτίωσης πριν ένα περίπου χρόνο. Φυσικά υπάρχει απεριόριστη χρηματοδότηση για τη στήριξη των εφοπλιστών, για προσλήψεις συνοριοφυλάκων, δυνάμεων ασφάλειας και καταστολής, εξοπλιστικών προγραμμάτων και πολλά «ευρωπαϊκά λεφτά»  για να κάνουν στα νησιά μας κέντρα φυλακές.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί τους μικρούς και μεσαίους φτωχούς βιοπαλαιστές αγρότες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις προτεραιότητες των αστικών κυβερνήσεων. Να οργανώσουν τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή με αξιοπρέπεια και βιοτικό επίπεδο που να συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες του αιώνα που ζούμε. Να μπορούμε να ζούμε για να παράγουμε φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για όλο το λαό. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι τα προαναφερθέντα προγράμματα μπορούν να δώσουν λύσεις αν οι αγρότες δεν οργανωθούν στους συλλόγους τους, ενισχύσουν το αγροτικό κίνημα και διεκδικήσουν μαζικά και μαχητικά:

– Κατώτερη εγγυημένη τιμή στα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής, να επιτρέπει την επιβίωση των αγροτοκτηνοτρόφων και τη συνέχιση της αγροτικής και παραγωγικής δραστηριότητας.

– Μείωση του κόστους παραγωγής με επιδότηση ζωοτροφών. Κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης.

– Μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50%, αφορολόγητο πετρέλαιο, απόδοση Ειδικού Φόρου πετρελαίου. Καμιά διακοπή ρεύματος σε σπίτι ή γεώτρηση.

– Λήψη μέτρων προστασίας από την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων που αισχροκερδούν.

– Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

– Άμεση αποζημίωση από την ακαρπία του ελαιώνα μας.

– Δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και κρατική σήμανση ζώων.

– Υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και παροχές υπηρεσιών (ιατρικές κτηνιατρικές) προς τους κτηνοτρόφους.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας  σε ετοιμότητα  για κινητοποιήσεις».

Πηγή: samospress.gr

04 November 2022
Banner
Banner