Να συμψηφιστούν οι προαιρετικές εισφορές με τις οφειλές στον ΟΑΕΕ

17 July 2014

Σοβαρό πρόβλημα με τις οφειλές ασφαλιστικών εισφορών αντιμετωπίζουν πολλοί κρεοπώλες σε όλη τη χώρα. «Υπάρχουν κρεοπώλες οι οποίοι πλήρωναν μεγάλες εισφορές προαιρετικά σε υψηλές ασφαλιστικές κλάσεις και σήμερα βρίσκονται χρεωμένοι», μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Πατρών και Προαστίων, Διονύσης Ανδρεόπουλος. Αντίστοιχο πρόβλημα έχουν με τις οφειλές του επικουρικού. Ενώ από τον Μάιο του 2012 η επικουρική ασφάλιση για τους νέους κρεοπώλες είναι πλέον προαιρετική, οι κρεοπώλες που έχουν οφειλές λαμβάνουν ειδοποιήσεις από το ΙΚΑ, όπου απειλούνται με «αναγκαστικά μέτρα».
Ο Σύλλογος έφερε το θέμα στην τοπική Ομοσπονδία και στην ΠΟΚΚ. Ήδη η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών, Εμπορικών Σωματείων Ν. Αχαΐας ζητά από τον υπουργό Εργασίας να συμψηφιστούν οι οφειλές από τις ασφαλιστικές εισφορές με τα επιπλέον ποσά που έχουν καταβάλλει στον ΟΑΕΕ και προέρχονται από την πληρωμή των προαιρετικών κλάσεων, έτσι ώστε να μπορούν να δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Είναι λογικό, όπως μας λέει ο κ. Ανδρεόπουλος, κάποιος που πλήρωνε 15 και 20 χρόνια αυτά τα ποσά για να πάρει μια καλύτερη σύνταξη και σήμερα αδυνατεί να πληρώσει, να μην χάσει όσα έχει καταβάλει, αλλά να καλύψουν τις εισφορές που οφείλει.
Αντίστοιχα, όπως μας εξηγεί ο γραμματέας των κρεοπωλών της Πάτρας Κωνσταντίνος Τσουραμάνης, σήμερα που δεν είναι πλέον υποχρεωτική η επικουρική ασφάλιση για τους κρεοπώλες, είναι άδικο για κάποιον που έχει πληρώσει επί δεκαετίες να τον απειλούν με κατασχέσεις επειδή οφείλει εισφορές, τη στιγμή που ένα άλλος κρεοπώλης δεν υποχρεούται να τις πληρώνει. Αυτό που ζητούν είναι για όσους επιλέξουν να μη συνεχίσουν το επικουρικό, να συμψηφιστούν οι εισφορές που έχουν δώσει στην κύρια ασφάλισή τους. Έτσι και τα χρήματα που έχουν καταβάλει να μην χάσουν, αλλά και να μην θεωρούνται οφειλέτες.

17 July 2014
Banner