Νέο νομοσχέδιο στήριξης μικρών επιχειρήσεων
Related Articles
Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει ένα νέο νομοσχέδιο που θα προσφέρει σημαντική στήριξη στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, παρέχοντας στοχευμένα κίνητρα και διευκολύνσεις για την ανάπτυξή τους και τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών τους ιδεών. Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου πρόκειται να παρουσιαστούν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, με στόχο να ενισχυθούν οι μικρές επιχειρήσεις ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και παραγωγικές.
Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει αυξημένες φοροεκπτώσεις και χρηματοδοτήσεις, καλύπτοντας ουσιαστικά τις δαπάνες που απαιτούνται για την είσοδο των επιχειρήσεων στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΕΝ.Α.). Αυτό θα επιτρέψει στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν μέρος ενός νέου οικοσυστήματος χρηματοδότησης, εξασφαλίζοντας φθηνά κεφάλαια έως 5 εκατ. ευρώ μέσω του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών.
Φοροεκπτώσεις
Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του νέου νομοσχεδίου είναι η προσφορά αυξημένων φοροεκπτώσεων, οι οποίες ενδέχεται να ξεπερνούν ακόμη και το 100% των δαπανών που σχετίζονται με τα αναπτυξιακά τους σχέδια. Αυτό στοχεύει στην κάλυψη του κόστους που μπορεί να αποβεί απαγορευτικό για τις μικρές επιχειρήσεις, προσφέροντας έτσι ευκολότερη και μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια και δαπάνες τεχνολογίας.
Πέρα από τις μικρές επιχειρήσεις, το νομοσχέδιο θα επεκτείνει τα κίνητρα και για συνέργειες και συμπράξεις με τη βιομηχανία και μεγάλες εταιρείες. Σχεδιάζεται η διεύρυνση των φοροαπαλλαγών για συγχωνεύσεις ή απορρόφηση μικρών από μεγάλες επιχειρήσεις, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού επιχειρηματικού τοπίου. Επιπλέον, οι νέες παρεμβάσεις θα καλύπτουν τα κενά του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και θα εξετάζουν τη θέσπιση νέων, υψηλότερων φορο-μπόνους για τις συγχωνεύσεις.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο πλαίσιο των κινήτρων θα συμπεριληφθούν όχι μόνο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και προγραμματιστές. Η δυνατότητα συμμετοχής τους στις συγχωνεύσεις και εξαγορές θα τους επιτρέψει να ενταχθούν σε προγράμματα επιδότησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, προωθώντας έτσι την ανάπτυξή τους.
Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 95% έχει έως 10 εργαζομένους, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζομένους. Με το νέο αυτό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων της χώρας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους στην εθνική και διεθνή αγορά.
Πηγή: ertnews.gr