Νέοι κανόνες για τη δυναμικότητα των σφαγείων
Θεσμικό πλαίσιο με τα κριτήρια και τον τρόπο υπολογισμού της δυναμικότητας των σφαγείων καθορίζει απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θεόφιλος Λεονταρίδης.
Συγκεκριμένα, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών αποφασίζουν για τον υπολογισμό της δυναμικότητας - της μέγιστης ετήσιας ποσότητας κρέατος η οποία μπορεί να παραχθεί σε ένα συγκεκριμένο σφαγείο - κατά την διαδικασία ίδρυσης, εκσυγχρονισμού ή επέκτασης αυτών λαμβάνοντας υπόψη, παραμέτρους που σχετίζονται με:
1. Τις διαστάσεις των σταυλικών χώρων παραμονής των ζώων πριν τη σφαγή με γνώμονα το σεβασμό της ευζωίας των ζώων.
2. Τη διαμόρφωση των ψυκτικών εγκαταστάσεων των σφαγείων, με σκοπό την απόκτηση της επιθυμητής θερμοκρασίας από τα σφάγια.
3. Τον μηχανολογικό εξοπλισμό των σφαγείων (ωριαία δυναμικότητα κάθε γραμμής σφαγής, χρόνος αφαίμαξης ανά σφάγιο, χρόνος παραμονής στη δεξαμενή ζεματίσματος για τα χοιρινά, μήκος της γραμμής σφαγής, τις κατ’ έτος ημέρες λειτουργίας του σφαγείου και τις τυχόν βάρδιες λειτουργίας των εργαζομένων σε αυτό).
4. Τη διαχείριση των ημερησίως παραγόμενων, από τα σφαγεία, ζωικών υποπροϊόντων.
Σε κάθε περίπτωση, η υπολογιζόμενη δυναμικότητα, δεν επιτρέπεται να υπερβεί τη δυναμικότητα η οποία έχει καθορισθεί σύμφωνα με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία.
Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Λεονταρίδη αυτοί οι κανόνες θεσπίζονται για πρώτη φορά.