Νέα τάξη πραγμάτων στα παρασκευάσματα;

30 May 2013

Η αναστάτωση που προκάλεσε στις τάξεις των κρεοπωλών η ενημέρωση για τις τροποποιήσεις που θα γίνουν στα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στα σκευάσματα, φαίνεται να έχει βάση. Το ορόσημο της 1ης Ιουνίου, όπου θα επέλθουν τροποποιήσεις στη νομοθεσία προκύπτει από τον Κανονισμό 1129/2011, ο οποίος τροποποιεί τον Κανονισμό 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων.
«Η υπόθεση είναι απόλυτα ξεκάθαρη πλέον», λένε πηγές του ΕΦΕΤ με τις οποίες επικοινώνησε το Meat News, που βεβαίως διευκρινίζουν ότι το ζήτημα αφορά όχι μόνο το κρεοπωλείο, αλλά και τη βιομηχανία. Από ό,τι μαθαίνουμε μάλιστα, ο ΣΕΒΕΚ είχε ζητήσει συνάντηση με τον ΕΦΕΤ για να δοθούν διευκρινίσεις. Οι ίδιες πηγές του ΕΦΕΤ λένε ότι τα ζητήματα αυτά ορίζονταν από παλιά (Οδηγία 95/2/ΕΚ), δεν άλλαξε κάτι. Εκείνο που τροποποιήθηκε είναι ότι τώρα πια δεν χωρά καμιά διαφορετική ερμηνεία, αφού το παρασκεύασμα κατηγοριοποιείται με σαφήνεια στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα.
Το σημαντικότερο είναι ότι για τον ίδιο ακριβώς λόγο στο παρελθόν, όχι μόνο έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες κυρώσεις, αλλά και δεν έχουν δοθεί κωδικοί προϊόντων στη βιομηχανία. Μετά από όλα αυτά, οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ είναι κατηγορηματικές: «Το θέμα είναι γνωστό από καιρό, οι έλεγχοι θα γίνουν κανονικά, δεν προβλέπεται περίοδος χάριτος».
Η συζήτηση για τα πρόσθετα φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και οι οργανώσεις του κλάδου χρειάζεται να δράσουν πολύ συντονισμένα.
Το Meat News συμβάλλοντας στην καλύτερη προσέγγιση του θέματος δημοσιεύει αναλυτικό ρεπορτάζ στο τεύχος Ιουνίου, το οποίο κυκλοφορεί σύντομα, ενώ μπορείτε να βρείτε εδώ, όλα τα σχετικά κείμενα που αφορούν τους κανονισμούς για τα πρόσθετα.

30 May 2013
Banner
Banner