Επέκταση των μέτρων για την πανώλη – Στήριξη στους πληγέντες κτηνοτρόφους από την κυβέρνηση, εξήγγειλε ο ΥΠΑΑΤ

01 August 2024

Επέκταση των μέτρων για την πανώλη – Στήριξη στους πληγέντες κτηνοτρόφους από την κυβέρνηση, εξήγγειλε ο ΥΠΑΑΤ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ανακοίνωσε πέντε βασικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε συνέντευξη Τύπου, διαβεβαιώνοντας τους κτηνοτρόφους ότι η κυβέρνηση θα τους στηρίξει με κάθε διαθέσιμο πόρο.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  1. Παράταση των περιοριστικών μέτρων για μεταφορά και σφαγή ζώων για μία επιπλέον εβδομάδα.
  2. Αίτημα προς τους Υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ για συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο Υπουργών του Σεπτεμβρίου.
  3. Ενεργοποίηση δύο επιπλέον κτηνιατρικών εργαστηρίων για αναλύσεις δειγμάτων.
  4. Συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για ανάλυση της επιδημιολογικής μελέτης και εντοπισμό ευθυνών.
  5. Σχεδιασμός νέου μοντέλου λειτουργίας της κτηνοτροφίας μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης περιορισμού και εκρίζωσης της νόσου.

Ο κ. Τσιάρας διαβεβαίωσε ότι θα εξαντληθούν οι δυνατότητες αποζημιώσεων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους κτηνοτρόφους.

Ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετέχουν στην κτηνιατρική επιχείρηση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων για τον περιορισμό και την εκρίζωση της νόσου.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε παρουσία των Υφυπουργών Διονύση Σταμενίτη και Χρήστου Κέλλα, του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Στρατάκου, του Γενικού Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Θωμά Αλεξανδρόπουλου, του Προέδρου του ΕΦΕΤ Αντώνη Ζαμπέλα και του Β' Αντιπροέδρου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτη Χατζηνικολάου.

01 August 2024
Banner