Μ. Δατσέρης, πρόεδρος κρεοπωλών Ηρακλείου Κρήτης: «Oι κρεοπώλες θύματα της ενεργειακής κρίσης»

04 January 2023

Μ. Δατσέρης, πρόεδρος κρεοπωλών Ηρακλείου Κρήτης: «Oι κρεοπώλες θύματα της ενεργειακής κρίσης»

Η αγοραστική κίνηση στα κρεοπωλεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου, Μανόλη Δατσέρη, ήταν αρκετά μεγάλη, δίνοντας οικονομικές ανάσες στον κλάδο, όλες τις μέρες των γιορτών. Εκτιμάται, μάλιστα, πως η κίνηση αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, αν και οι ανατιμήσεις σε προϊόντα όπως το κρέας έφτασε σε ένα χρόνο τα 2 ευρώ, ενώ οι καταναλωτές προτίμησαν τα κρεοπωλεία της γειτονιάς τους

Ο Μανόλης Δατσέρης, μιλώντας σε τοπικό σάιτ δήλωσε:

«Φέτος, είδαμε να υπάρχει πολύ μεγάλη αγοραστική κίνηση. Πολλοί οικογενειάρχες και ηλικιωμένοι άνθρωποι μετέβησαν στο κρεοπωλείο της γειτονιάς τους για να πάρουν κρέας. Οι τιμές ήταν λογικές και πραγματικά αποτελεί θετικό δείγμα η επιστροφή των ανθρώπων στα κρεοπωλεία. Είναι μια κατάσταση ενθαρρυντική. Μας γέμισε με αισιοδοξία. Σίγουρα η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μια περίοδος που ο κόσμος κάνει αγορές κρέατος και φαίνεται πως σε σχέση με πέρυσι υπήρξε αύξηση αγοραστικής κίνησης κατά 5%. Από εκεί και πέρα, συνεχίζεται η έλευση των ανθρώπων στα κρεοπωλεία για την Πρωτοχρονιά, όχι όμως σε τέτοιους ρυθμούς. Οι τιμές ήταν λογικές. Προσπαθούμε ως επαγγελματίες του κρέατος να απορροφούμε ένα σημαντικό μέρος των ανατιμήσεων ώστε να υπάρχει κατανάλωση και να μπορεί να ευχαριστηθεί ο πελάτης».

Οι τιμές των προϊόντων

Οι τιμές που υπήρχαν στα κρεοπωλεία της γειτονιάς την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και που θα ισχύσουν και την τρέχουσα είναι οι εξής: γαλοπούλα 9,80 ευρώ/κιλό, μοσχαράκι (χωρίς κόκκαλα) 12-12,50 ευρώ/κιλό, μοσχάρι (με κόκκαλα) 10-10,50 ευρώ/κιλό, κοτόπουλο 4,20-4,30 ευρώ/κιλό, γουρουνάκι (γάλακτος) 9,80 ευρώ/κιλό, γουρουνάκι (εποχής) 7,50-7,8 ευρώ/κιλό, και λουκάνικα 12,50-13 ευρώ το κιλό.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει πάντα ο προβληματισμός σχετικά με τον τζίρο των κρεοπωλείων, αφού ένας ιδιοκτήτης αγοράζει την πρώτη ύλη από τον κτηνοτρόφο, ενώ ταυτόχρονα και εξαιτίας των ψυγείων το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που επιβαρύνεται είναι πολύ μεγάλο.

Ο κ. Δατσέρης απαντά σχετικά με αυτό: «Είμαστε ευχαριστημένοι από τον κόσμο που ήρθε. Ο κόσμος έδειξε ότι, παρά τις ανατιμήσεις, έχει εμπιστοσύνη σε μας. Πολλά κρεοπωλεία έκαναν αρκετό τζίρο. Το θέμα είναι πως οι κρεοπώλες είναι και αυτοί θύματα της ενεργειακής κρίσης. Δεν είμαστε άλλωστε μόνοι. Ένα κρεοπωλείο έχει μεγάλο κόστος ενέργειας και προμηθειών. Ευελπιστούμε πως και αύριο και μεθαύριο ο κόσμος θα έρθει ξανά και θα προμηθευτεί από εμάς το κρέας που θέλει. Εμείς θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τις τιμές σε επιτρεπτά επίπεδα και είμαι σίγουρος πως και τη νέα χρονιά ο καταναλωτής θα δείξει περισσότερη εμπιστοσύνη. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από τους μισθούς και τα έξοδα που έχει το μέσο νοικοκυριό».

Πηγή: neakriti.gr

04 January 2023
Banner
Banner