ΜμΕ: Ψηφιακή υστέρηση παρά τις επιδοτήσεις

23 September 2024

ΜμΕ: Ψηφιακή υστέρηση παρά τις επιδοτήσεις

Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην πετύχει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Δεκαετία 2030, παρά την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών. Αυτό προκύπτει από την έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Cosmote, με θέμα την «».

Ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας για τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών είναι η έλλειψη χρηματοδότησης, με το 70% των επιχειρήσεων να δηλώνει πως τα οικονομικά προβλήματα αποτελούν εμπόδιο. Ωστόσο, μόνο το 25% των επιχειρήσεων αξιοποίησε τις κρατικές επιδοτήσεις που είναι διαθέσιμες. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» καλύπτει το 90% της δαπάνης, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. Παρά ταύτα, η ενημέρωση γύρω από το πρόγραμμα είναι περιορισμένη, με το 1/3 των επιχειρήσεων να δηλώνει άγνοια και το 20% να μην συμμετέχει λόγω γραφειοκρατίας.

Ψηφιακή... ανωριμότητα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιώργο Δουκίδη, η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλά στην ψηφιακή ωριμότητα των ΜμΕ σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επίτευξη του στόχου της Ε.Ε. για το 2030. Η πρόβλεψη θέλει το 90% των ΜμΕ να έχει βασικό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας, κάτι που φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί.

Η έρευνα δείχνει ότι το 39% των ελληνικών ΜμΕ βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια ψηφιακής ωριμότητας, ενώ μόλις το 33% έχει φτάσει σε προχωρημένα επίπεδα. Αν και υπάρχει πρόοδος στον δείκτη ψηφιακής ετοιμότητας κατά 17% σε σχέση με το 2022, η πλειονότητα των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί μόνο το 50% των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων. Επίσης, η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων παραμένει πρόβλημα, με το 50% των επιχειρήσεων να αναφέρει τέτοια ελλείμματα και μόνο το 1/3 να συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση των ΜμΕ, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν πλήρως τα ψηφιακά εργαλεία και τις κρατικές ενισχύσεις που είναι διαθέσιμες.
Πηγή: naftemporiki.gr

23 September 2024