Με επιτυχία το πανελλήνιο συνέδριο κτηνιατρικής

19 May 2014

Με επιτυχία το πανελλήνιο συνέδριο κτηνιατρικής

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ου Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συνεδρίου της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως 4 Μαΐου 2014 στα Γιάννενα. Τα θέματα που κυριάρχησαν στο Συνέδριο ήταν η πρωτογενής παραγωγή, οι καινοτομίες στην κτηνιατρική επιστήμη και η υγιεινή των τροφίμων, σε μια προσπάθεια να έχει το σύνολο των κτηνιάτρων σύγχρονη και επιστημονικά άρτια γνώση.
Η θεματολογία συνδύαζε την κτηνιατρική διαχείριση των παραγωγικών ζώων, με βασικούς πυλώνες τη διαχείριση της υγείας στις εκτροφές, τη βιοασφάλεια και τη διασφάλιση της ευζωίας των ζώων, οι οποίοι (πυλώνες) αποτελούν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή υγιεινών τροφίμων.
Το συνέδριο στόχευε στην προάσπιση του δικαιώματος του καταναλωτή να απολαμβάνει ποιοτικό τρόφιμο που καλύπτει τις απαιτήσεις υγιεινής, ηθικής,ιχνηλασιμότητας, διαθεσιμότητας και τιμής, σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής των τροφίμων ζωικής προέλευσης.
Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρίας Δρ. Κατερίνα Ι. Λουκάκη, είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι βέβαιη ότι το 3ο Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Συνέδριο των Παραγωγικών Ζώων και της Υγιεινής των τροφίμων, θα καταστήσει για άλλη μια φορά κυρίαρχο και ουσιαστικό το δόγμα: Άνθρωποι και ζώα = Μία Υγεία».
Για το ρόλο των κτηνιάτρων μίλησε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, καθηγητής κ. Σπύρος Ραμαντάνης, επισημαίνοντας ότι: «Αυτό που κάνουν οι κτηνίατροι στη δημόσια υγεία είναι να μας προστατεύουν από οποιοδήποτε νόσημα προέρχεται από τα ζώα, βάζουν εμπόδια για να μην περάσουν τα νοσήματα στα τρόφιμα».
Ο Καθηγητής Μαιευτικής και Αναπαραγωγής των Μηρυκαστικών κ. Γιώργος Αμοιρίδης σημείωσε πως «η κτηνιατρική επιστήμη έχει μια διαδραστική σχέση με την κοινωνία. Ως εκ τούτου παίρνει ερεθίσματα από την αγορά που ζητάει ένα τρόφιμο που είναι ασφαλές, είναι φθηνό και προέρχεται από ένα ζώο που ζει με ηθικούς τρόπους, για να αποδώσει τους τρόπους και τα εργαλεία μέσω των οποίων οι απαιτήσεις του καταναλωτή θα ικανοποιηθούν με τον πλέον συμφέροντα τρόπο. Αυτοί είναι και οι βασικοί πυλώνες του συνεδρίου».
Τέλος, την ανάγκη να αυξηθεί η διατροφική επάρκεια της χώρας μας εισάγοντας όσο το δυνατόν λιγότερα προϊόντα ζωικής προέλευσης, επισήμανε η κα Αθηνά Τραχήλη, Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου. «Από εδώ και στο εξής η κάθε εκτροφή θα έχει έναν κτηνίατρο, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την υγειονομική διαχείριση, έτσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να μειώσουμε τις εισαγωγές», τόνισε χαρακτηριστικά.

19 May 2014
Banner