Μετά τους Ολλανδούς, τώρα και οι Βέλγοι κτηνοτρόφοι στους δρόμους

09 March 2023

Μετά τους Ολλανδούς, τώρα και οι Βέλγοι κτηνοτρόφοι στους δρόμους

Αγρότες από τη βόρεια περιοχή της Φλάνδρας του Βελγίου οδήγησαν χιλιάδες τρακτέρ στις Βρυξέλλες, την περασμένη Παρασκευή, διαμαρτυρόμενοι σε ένα νέο σχέδιο της περιφερειακής κυβέρνησης για περιορισμό των εκπομπών αζώτου, ανέφερε το Reuters .

Η αστυνομία εκτίμησε πως ο αριθμός των τρακτέρ που έκλεισαν τους δρόμους ήταν περίπου 2.700, ενώ πολλά έφεραν πανό που δήλωναν την αγανάκτηση των αγροτών, όπως ένα που έγραφε «Περήφανος που είμαι αγρότης».

Οι αγροτικές οργανώσεις ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση ότι η συμφωνία για το άζωτο όπως έχει τώρα «θα προκαλέσει κοινωνικο-οικονομικό μακελειό». «Είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι κάτι πρέπει να αλλάξει ως προς το άζωτο, αλλά ο αγροτικός τομέας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τον βιομηχανικό τομέα», είπε η διαδηλώτρια Leen Engelen, αναφερόμενη σε ένα από τα αμφισβητούμενα σημεία του νομοσχεδίου.

«Ο κλάδος μας καταβάλλει ήδη μεγάλη προσπάθεια και είναι επίσης πρόθυμος να το κάνει, αλλά (η κυβέρνηση) περιμένει όλο και περισσότερα από εμάς, ενώ η βιομηχανίες επεκτείνονται κανονικά χωρίς περιορισμούς», δήλωσε ο Liesje Van Loon, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης φάρμας με κατσίκες.

Ο σχετικά μεγάλος αριθμός ζώων, η έντονη χρήση λιπασμάτων, καθώς και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, οδήγησαν σε επίπεδα οξειδίων του αζώτου στον αέρα αλλά και στο νερό τόσο στο Βέλγιο όσο και στην Ολλανδία που είναι υψηλότερα από τους κανονισμούς της Ε.Ε. και απειλούν το περιβάλλον.

Η σχεδιαζόμενη κίνηση για τον περιορισμό των εκπομπών στη Φλάνδρα έχει προκαλέσει κρίση στη φλαμανδική περιφερειακή κυβέρνηση, η οποία δεν επιλύθηκε κατά τη διάρκεια 16 ωρών συνομιλιών αυτή την εβδομάδα, ενώ τα βελγικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Φλαμανδός υπουργός Γιαν Τζαμπόν θα λάβει τις τελικές αποφάσεις μέχρι  το σαββατοκύριακο.

Εν τω μεταξύ στην Ολλανδία, οι αγρότες αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για μέτρα περιορισμού των εκπομπών αζώτου, γεγονός που θα μείωνε σημαντικά το ζωικό κεφάλαιο στη χώρα.

09 March 2023
Banner
Banner