Μετά την Ολλανδία, η σειρά της Ιρλανδίας να μειώσει δραστικά την κτηνοτροφία της, εξαιτίας των εκπομπών ρύπων

28 June 2023

Μετά την Ολλανδία, η σειρά της Ιρλανδίας να μειώσει δραστικά την κτηνοτροφία της, εξαιτίας των εκπομπών ρύπων

Related Articles

Μετά την Ολλανδία, άνοιξε και για την Ιρλανδία το θέμα της μείωσης των εκπομπών ρύπων που μεταφράζεται σε μείωση της κτηνοτροφίας. Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ταράξει για τα καλά τα νερά της πρωτογενούς παραγωγής, αφού στελέχη της πρότειναν να θανατώνονται κάθε χρόνο 65.000 αγελάδες, σε εύρος τριετίας, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι εκπομπών.

Μετά από αυτή την ανακοίνωση, πολλοί αγροτικοί φορείς αντέδρασαν σκληρά λέγοντας ότι μια τέτοια μεγάλη σφαγή θα πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση, καθώς οι αγρότες είχαν λάβει επιχειρηματικά δάνεια με βάση τον αριθμό των αγελάδων τους.

Ο αριθμός των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στην Ιρλανδία έχει αυξηθεί μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος τον Απρίλιο του 2015 με αριθμούς, προς το παρόν, συνολικά 1,5 εκατομμύριο κεφάλια. Επίσης, στο συνολικό αριθμό βοοειδών της χώρας των 7 εκατομμυρίων κεφαλών περιλαμβάνονται λίγο περισσότερες από 900.000 αγελάδες βόειου κρέατος.

Ο αριθμός των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής αυξήθηκε κατά 1,4% (22.800 κεφάλια) σε 1,6 εκατομμύρια το 2022, αλλά την τελευταία δεκαετία έχουν αυξηθεί κατά περίπου 40%. Οι τελευταίοι αριθμοί Ιανουαρίου 2023 δείχνουν πτώση στο 1,5 εκατομμύριο. Ο αριθμός των αγελάδων με βόειο κρέας, ωστόσο, μειώθηκε περίπου 17% κατά την ίδια περίοδο και σημείωσε πτώση κατά 2,9% (27.100 κεφάλια) από το 2021 σε 913.000.

Για το θέμα της μείωσης των βοοειδών, ο Pat McCormack από την Irish Creamery Milk Suppliers Association είπε: «Εάν πρόκειται να υπάρξει ένα πρόγραμμα, πρέπει να είναι ένα εθελοντικό. Αυτό είναι απολύτως κρίσιμο γιατί δεν έχει νόημα να αφαιρείς ζώα από έναν κτηνοτρόφο που έχει δανειστεί με μια τεράστια οικονομική δέσμευση για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Θα πρέπει να επενδύσουμε σε μια υποδομή που μπορεί να προσφέρει μέσα από επιστημονική έρευνα και άποψη. Αυτή η πρόταση της κυβέρνησης δεν είναι αρχή, ούτε το τέλος. Αυτό είναι ένα περιβαλλοντικό ταξίδι και η γεωργία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο εκεί».

Η ιρλανδική κυβέρνηση επικεντρώνεται στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στη χώρα στη γεωργία, η οποία αντιπροσώπευε το 37,5% των εκπομπών το 2021. Με τις εκπομπές των ρύπων να αυξάνονται κάθε χρόνο, η κυβέρνηση στοχεύει σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% για τη γεωργία έως το 2030. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να μειώσει τις εκπομπές της κατά συνολικά 5,75 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα έως το τέλος του 2030.

Απαντώντας στα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν, το υπουργείο Γεωργίας της Ιρλανδίας είπε ότι η έκθεση ήταν απλώς ένα «έντυπο έγγραφο» και όχι μια «τελική απόφαση πολιτικής». Παρ’ όλα αυτά, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας, Τροφίμων και Ναυτιλίας δήλωσε: «Το έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ήταν μέρος μιας διαβούλευσης. Είναι ένα από τα διάφορα έγγραφα μοντελοποίησης που εξετάζονται από το υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Ναυτιλίας και δεν αποτελεί τελική απόφαση πολιτικής. Ως μέρος της κανονικής εργασίας των κυβερνητικών υπηρεσιών, εξετάζονται τακτικά διάφορες επιλογές για την εφαρμογή της πολιτικής».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι 0,45 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν για κάθε 100.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που θα εκλείψουν, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα πληρωθούν οι αγρότες για τη μείωση του αριθμού των αποθεμάτων τους.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση είναι πλήρως αφοσιωμένη στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ιρλανδικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών οικογενειών μας που αποτελούν το θεμέλιο του κτηνοτροφικού τομέα ο οποίος αποτελεί την κορωνίδα του αγροδιατροφικού τομέα μας. Θα διασφαλίσουμε ότι ο τομέας θα τεθεί σε σταθερή βάση για αυτήν και τις επόμενες γενιές. Ο γαλακτοκομικός τομέας έχει ήδη τεράστια διαπιστευτήρια βιωσιμότητας και τώρα προωθούμε αυτή τη φιλοδοξία. Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην παροχή εθελοντικών, οικονομικά ελκυστικών επιλογών για τους αγρότες».

Πηγή: dairyglobal.net

28 June 2023
Banner