Μεγάλη διαδήλωση κρεοπωλών στη Γαλλία για το ενεργειακό

01 December 2022

Μεγάλη διαδήλωση κρεοπωλών στη Γαλλία για το ενεργειακό

Για τους κρεοπώλες και τους κρεατοτεχνίτες αλλά και τους επιχειρηματίες ντελικατέσεν, η ενεργειακή κρίση έχει υπερβολικά εκτεταμένες συνέπειες. Κατά τη Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας των Γάλλων κρεοπωλών Confédération Française de la Boucherie-Charcuterie (CFBCT), που έγινε στη Μασσαλία στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2022, οι πρόεδροι των 99 νομαρχιακών συνδικαλιστικών οργανώσεων αποφάσισαν ότι ο κλάδος τους πεθαίνει σιγά-σιγά και θα πρέπει να εναντιωθούν σ’ αυτό με κάθε τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, σε ένα δελτίο Τύπου, το CFBCT ανακοίνωσε μια μεγάλης κλίμακας διαδήλωση μπροστά από την Εθνοσυνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2022, γεγονός που είχε να συμβεί εδώ και 20 χρόνια.

Οι επαγγελματίες του κρέατος καταγγέλλουν το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και ζητούν το πάγωμα των τιμών. Η απότομη αύξηση στην τιμή του ρεύματος τους φέρνει σε δεινή θέση τους και σε σημείο που κάποιοι σκέφτονται να σταματήσουν να δραστηριοποιούνται στο χώρο. Εν τω μεταξύ, προκειμένου να περιορίσουν την αύξηση του λογαριασμού, αρκετοί τεχνίτες κρέατος κλείνουν τη θέρμανση, μειώνουν τον φωτισμό και κλείνουν τα εργαστήρια επεξεργασίας. «Είναι μια δουλειά που τρέχει 24 ώρες την ημέρα κανονικά και σήμερα αναγκαζόμαστε να τα καταφέρουμε χωρίς ρεύμα», εξηγεί ο Rémi Lerda, τεχνίτης κρεοπώλης.

Ορισμένοι κρεοπώλες,  πιθανόν να επωφεληθούν από τη δασμολογική ασπίδα.  Ωστόσο, πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις:  1. Πρέπει να έχουν λιγότερους από δέκα υπαλλήλους, 2. ο τζίρος τους να μην ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ και 3. ο μετρητής τους να είναι κάτω από 36 KVA.  Για όσους δεν δικαιούνται αυτή τη δασμολογική ασπίδα, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες, για παράδειγμα στη χρήση φούρνων.

«Εάν η κυβέρνηση δεν αναλάβει τις ευθύνες της τις επόμενες εβδομάδες, θα γίνουμε συλλογικά μάρτυρες του θανάτου πολλών βιοτεχνικών επιχειρήσεων», υπογραμμίζει ο Jean-François Guihard, πρόεδρος της CFBCT και συμπληρώνει: «Τα σημερινά μέτρα της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται πράγματι σε όλα τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μας, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται σε μια πραγματική γκρίζα ζώνη».

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ειδικότερα την ανεπάρκεια της τιμολογιακής ασπίδας, η οποία θα κάλυπτε το «60% των επαγγελματιών», «αλλά το 40%, δηλαδή όσοι έχουν πολλούς ψυκτικούς θαλάμους ή αυτοί που έχουν πολλά σημεία πώλησης, δεν καλύπτονται», εξηγεί  ο πρόεδρος στην εφημερίδα Le Figaro.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη (29/11/2022), ο Ολιβιέ Βεράν, εκπρόσωπος της κυβέρνησης απάντησε: «Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο για τους Γάλλους, είναι δύσκολο όταν αυξάνεται ο λογαριασμός φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Κάθε κατάσταση εξετάζεται κατά περίπτωση. Εκτιμούμε αυτή την οικονομική δραστηριότητα, δεν αφήνουμε κανέναν στην άκρη».

01 December 2022
Banner
Banner