Μεγάλη αύξηση εισαγωγών κρέατος στη Γαλλία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες

21 June 2023

Μεγάλη αύξηση εισαγωγών κρέατος στη Γαλλία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Αν η γαλλική αγορά χοιρινού κρέατος πιθανόν να αντιστάθηκε στις εισαγωγές κρέατος το 2022, το 2023 ξεκίνησε με μια διαφορετική τάση. Τον Ιανουάριο, οι εισαγωγές της Γαλλία αυξήθηκαν κατά 4,6% σε ένα μήνα. «Είναι κυρίως μια εισροή ισπανικού κρέατος όλων των τύπων (+14%)», παρατηρεί η Elisa Husson, μηχανικός μελέτης στο Ινστιτούτο Χοιρινού (Ifip). Η Ιβηρική Χερσόνησος, για την οποία η Γαλλία είναι η κορυφαία ευρωπαϊκή χώρα εισαγωγής, δεν είναι η μόνη χώρα που έχει αυξήσει τις εξαγωγές της. Ο όγκος των εισαγόμενων κρέατος αυξήθηκε επίσης από τη Γερμανία (+7,2% σε ένα μήνα), τη Δανία (+22,8%) και την Ολλανδία (+16,1%).

Σύμφωνα με την Ifip (Διεθνής Ομοσπονδία Επεξεργασίας Πληροφοριών) αυτές οι ροές είναι αποτέλεσμα της πτώσης της διεθνούς ζήτησης και της γαλλικής προσφοράς, καθώς και των σημαντικών διαφορών τιμών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. «Οι τιμές που χρεώνονται στην Ευρώπη, οι οποίες είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι αλλού στον κόσμο, πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγέων που χάνουν μερίδιο αγοράς σε Αμερικανούς και Βραζιλιάνους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μια εντατικοποίηση του ενδοκοινοτικού εμπορίου», αναλύει το ifip.

Σωρευτικά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023, οι γαλλικές εισαγωγές προϊόντων χοιρινού κρέατος ανήλθαν σε 100.800 τόνους. Πρόκειται για μείωση 3,6% σε διάστημα ενός έτους, αλλά αύξηση 8,7% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας από το 2018 έως το 2022, εκτιμά η Agreste, η στατιστική υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας. Την περίοδο αυτή, οι εισαγωγές κρέατος και παραπροϊόντων μειώθηκαν κατά 7,5% και 3,5% αντίστοιχα, ενώ αυτές των μεταποιημένων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 2,2%. Η Ισπανία και η Γερμανία παραμένουν μακράν οι κορυφαίοι προμηθευτές της Γαλλίας, με 48,6% και 16,4% του όγκου αντίστοιχα.

Πηγή: lafranceagricole.fr

21 June 2023
Banner
Banner