Μείωση επιδοτήσεων, γραφειοκρατία, ενεργειακό κόστος και φθηνές εισαγωγές τα κοινά αιτήματα των Ευρωπαίων αγροτών

13 February 2024

Μείωση επιδοτήσεων, γραφειοκρατία, ενεργειακό κόστος και φθηνές εισαγωγές τα κοινά αιτήματα των Ευρωπαίων αγροτών

Related Articles

Οι φωνές διαμαρτυρίας των αγροτών δεν σταματούν, με την Ε.Ε. να προσπαθεί να υποχωρήσει σε κάποιους από τους Κανονισμούς της και να δημιουργήσει κλίμα συνεννόησης ανάμεσα στα δύο μέρη. Οι φόροι, το αυξανόμενο κόστος, οι φθηνές εισαγωγές τροφίμων και η γραφειοκρατία είναι κάποια από τα αιτήματα των Ευρωπαίων αγροτών, σύμφωνα με το Reuters.

Οι διαμαρτυρίες των αγροτών έχουν ενταθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για να πιέσουν τους ηγέτες να κάνουν περισσότερα για να τους βοηθήσουν με τους φόρους και το αυξανόμενο κόστος, μεταξύ άλλων παραπόνων, συμπεριλαμβανομένων των φθηνών εισαγωγών και της γραφειοκρατίας, ανέφερε το Reuters.

Για να γίνουμε πιο σαφείς στον τομέα των φθηνών εισαγωγών, να εξηγήσουμε πως μεγάλες ποσότητες εισαγωγών από την Ουκρανία, για τις οποίες η Ε.Ε. έχει παραιτηθεί από ποσοστώσεις και δασμούς από την έναρξη του πολέμου, καθώς και οι ανανεωμένες διαπραγματεύσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και του νοτιοαμερικανικού Mπλοκ Mercosur, έχουν πυροδοτήσει δυσαρέσκεια για τον αθέμιτο ανταγωνισμό στη ζάχαρη, τα σιτηρά και στο κρέας.

Οι αγρότες δυσανασχετούν με τις εισαγωγές λέγοντας πως πιέζουν τις ευρωπαϊκές τιμές, ενώ δεν πληρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα που επιβάλλονται στους αγρότες της Ε.Ε.

Η αγρανάπαυση είναι επίσης ένα αίτημα υπό αμφισβήτηση από τη μεριά των αγροτών, οι οποίοι διαφωνούν, επίσης, με τους νέους κανόνες της Ε.Ε. για τις επιδοτήσεις, όπως η απαίτηση να αφήσουν το 4% για αγρανάπαυσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα αποφάσισε να εξαιρέσει τους γεωργούς της Ε.Ε. για το 2024 από την απαίτηση να διατηρούν μέρος της γης τους σε αγρανάπαυση - χωρίς να τη χρησιμοποιούν για κάποιο χρονικό διάστημα - ενώ θα εξακολουθούν να λαμβάνουν πληρωμές στήριξης γεωργικών εκμεταλλεύσεων από την Ε.Ε. Με τη διαφορά πως θα πρέπει να καλλιεργούν χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων .

Το ενεργειακό κόστος

Στη Γερμανία και στη Γαλλία, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων της Ε.Ε., οι αγρότες έχουν διαφωνήσει κατά των σχεδίων για τον τερματισμό των επιδοτήσεων ή των φορολογικών ελαφρύνσεων στο γεωργικό ντίζελ. Όμως και οι  Έλληνες αγρότες ζητούν να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης.

Το Παρίσι και το Βερολίνο, παρ’ όλα αυτά έχουν υποχωρήσει από την πίεση και έχουν υποχωρήσει σε κάποια από τα σχέδιά τους.

Ας δούμε ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν την κάθε χώρα να οδηγηθεί σε κινητοποιήσεις:

Γαλλία

- Η δυσβάστακτη γραφειοκρατία της Ε.Ε.

- Τιμές ντίζελ.

- Περισσότερη στήριξη των εισοδημάτων. Λένε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τον πληθωρισμό των τροφίμων έχει αφήσει πολλούς παραγωγούς αδύναμους στο να καλύψουν το υψηλό κόστος ενέργειας, λιπασμάτων και μεταφοράς.

- Πρόσβαση σε άρδευση.

- Κριτική για την καλή διαβίωση των ζώων και τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Βέλγιο

- Απαίτηση της Ε.Ε. να αφήσει το 4% της αγρανάπαυσης.

- Φτηνές εισαγωγές.

- Επιδοτήσεις που ευνοούν μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις.

Πολωνία

- Φτηνές εισαγωγές από την Ουκρανία.

- Κανονισμός Ε.Ε. για πράσινη γεωργία.

Ισπανία

-  Ασφυκτική γραφειοκρατία που διαβρώνει την κερδοφορία των καλλιεργειών.

-  Εμπορικές συμφωνίες που ανοίγουν τις πόρτες σε φθηνές εισαγωγές.

Πορτογαλία

- Ανεπαρκής κρατική βοήθεια, περικοπές επιδοτήσεων.

- Βαριά γραφειοκρατία.

- Η υπηρεσιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο έκτακτης βοήθειας ύψους 500 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 200 εκ. ευρώ για τον μετριασμό των επιπτώσεων μιας μακροχρόνιας ξηρασίας.

Ρουμανία

- Το υψηλό κόστος του ντίζελ.

- Ακριβές τιμές ασφάλισης.

- Περιβαλλοντικοί κανονισμοί της Ε.Ε.

- Φτηνές εισαγωγές από την Ουκρανία.

- Η κυβέρνηση έχει ενεργήσει για να αυξήσει τις επιδοτήσεις ντίζελ, να αντιμετωπίσει τα ποσοστά ασφάλισης και να επισπεύσει τις πληρωμές επιδοτήσεων.

Ελλάδα

- Απαιτήσεις για υψηλότερες επιδοτήσεις και ταχύτερη αποζημίωση για ζημιές που υπέστησαν καλλιέργειες, υποδομές αλλά και ζώα που χάθηκαν στις πλημμύρες του 2023.

- Φόρος ντίζελ και αυξανόμενοι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας

- Πτώση κρατικών και κοινοτικών επιδοτήσεων.

- Γραφειοκρατία.

Πηγή: thepoultrysite.com

13 February 2024
Banner
Banner