Μείωση αντιμικροβιακών ουσιών για βελτίωση της υγείας ζώων και ανθρώπων

28 June 2022

Μείωση αντιμικροβιακών ουσιών για βελτίωση της υγείας ζώων και ανθρώπων

Related Articles

Μείωση κατά 27% τη διετία 2016-2018 παρουσίασε η χρήση αντιμικροβιακών ουσιών σε ζώα σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (WOAH), καθώς επίσης και μείωση των αντιβιοτικών.

Έτσι, το 70% των χωρών που υποβάλλουν αντίστοιχες εκθέσεις, έχουν μειώσει τη χορήγηση αντιβιοτικών στα ζώα εκτροφής για κατανάλωση, γεγονός που αποδεικνύει πως τα αντιβιοτικά δεν είναι χρηστική πρακτική για την τόνωση της ανάπτυξης σε υγιή ζώα.

«Σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία αυτό είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός, καθώς δείχνει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός αγροτών, ιδιοκτητών ζώων και επαγγελματιών υγείας των ζώων προσαρμόζουν τις πρακτικές τους και χρησιμοποιούν τα αντιμικροβιακά με μεγαλύτερη σύνεση», δήλωσε η Monique Eloit, γενική διευθύντρια της WOAH. «Αυτές οι προσπάθειες συμβάλλουν στην προστασία της υγείας όλων, αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να να ξεπεράσουμε την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών».

Τα αντιμικροβιακά φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, άνοιξαν τον δρόμο για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους και τα ζώα. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα φάρμακα που σώζουν ζωές χάνουν την αποτελεσματικότητά τους έναντι πολλών μικροβίων. Το φαινόμενο είναι γνωστό ως μικροβιακή αντοχή.

Εν μέρει μια φυσική διαδικασία, η μικροβιακή αντοχή μπορεί να επιταχυνθεί σημαντικά από την υπερβολική χρήση ή την κακή χρήση αντιμικροβιακών ουσιών, η οποία μπορεί να ασκήσει επιλεκτική πίεση σε παθογόνους παράγοντες με χαρακτηριστικά αντοχής να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν. Αυτά τα «υπερμικρόβια» μπορούν στη συνέχεια να ταξιδέψουν μέσω υδάτινων οδών, εδάφους και αέρα, μολύνοντας όλα τα ζωντανά όντα, ανεξάρτητα από το είδος τους, στη συνέχεια της πορείας τους.

Για δεκαετίες, οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι η μικροβιακή αντοχή αποτελεί απειλή για τις μελλοντικές γενιές. Τώρα είναι καιρός να επιταχυνθούν περαιτέρω οι δράσεις κατά αυτού του φαινομένου που έχει ήδη καταστεί κύρια αιτία θανάτου για τους ανθρώπους.

Μόνο το 2019, περίπου 1,27 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με μια μελέτη ορόσημο που δημοσιεύθηκε στο The Lancet. Ωστόσο, το ποσοστό αυτών των θανάτων που συνδέονται με τη μικροβιακή αντοχή στα ζώα παραμένει ασαφές. Το φαινόμενο μπορεί να προέρχεται από ζωικούς, ανθρώπινους ή φυτικούς πληθυσμούς, αλλά στη συνέχεια αποτελεί απειλή για όλα τα άλλα είδη. Για να την περιορίσουν αποτελεσματικά, όλοι οι τομείς πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ενθαρρύνουν τη συνετή χρήση των αντιμικροβιακών ουσιών.

«Καθώς το ποσοστό των παθογόνων που είναι ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά αυξάνεται, οι προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών και φαρμάκων για την αντιμετώπιση των "υπερμικροβίων" θα πρέπει να διπλασιαστούν», δήλωσε ο Javier Yugueros-Marcos, επικεφαλής του Τμήματος Μικροβιακής Αντοχής και Κτηνιατρικών Προϊόντων της WOAH, συνεχίζοντας: «Το πιο σημαντικό που πρέπει να δούμε είναι μεγαλύτερη χρήση εναλλακτικών λύσεων όπως τα εμβόλια και να προωθήσουμε αποτελεσματικότερα μέτρα όπως το πλύσιμο των χεριών με σαπουνόνερο και η αλλαγή ρούχων και παπουτσιών πριν από τη θεραπεία ή την αντιμετώπιση των ζώων».

Πηγή: thepigsite.com

28 June 2022
Banner
Banner