Μέτρα στήριξης για τους κρεοπώλες ζητά από το κράτος ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ

04 April 2023

Μέτρα στήριξης για τους κρεοπώλες ζητά από το κράτος ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ

Στην τελική ευθεία για το Πάσχα και οι συζητήσεις για την επάρκεια των αμνοεριφίων αλλά και τις τιμές που θα κυμανθούν βρίσκονται στο επίκεντρο. Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρης Μόσχος, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δίνοντας τη δική του εκτίμηση πως παρά τις αυξημένες εξαγωγές θα υπάρξει επάρκεια αμνοεριφίων, ενώ η τιμή κ τους αναμένεται να είναι ψηλότερη από την περσινή.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μόσχος αναφέρθηκε στις εξαγωγές του Ιανουαρίου σε Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Ισπανία και Πορτογαλία λέγοντας πως φέτος οι εξαγωγές έφτασαν 20%,  ενώ στην αγορά της Ιταλίας τα ελληνικά αμνοερίφια πωλούνταν στη λιανική με 18 ευρώ το κιλό.

Επίσης, σχολίασε το γεγονός πως «αφού το κόστος παραγωγής φέτος είναι σχεδόν δέκα ευρώ ανά κιλό, έναντι των 8,5-9 ευρώ/κιλό πέρυσι, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να διαθέσουν φέτος για το Πάσχα αμνοερίφια σε κόστος κάτω των εννέα ευρώ το κιλό» και πρόσθεσε ότι «πουλώντας στην συγκεκριμένη τιμή, έναντι των 7,5 ευρώ το κιλό πέρυσι, πάλι χαμένοι βγαίνουμε εμείς οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, αφού όχι μόνο δεν βάζουμε στην τσέπη μας, αλλά ούτε καν το κόστος παραγωγής δεν ισοφαρίζουμε. Παρ’ όλα αυτά, η απόφασή μας να πουλήσουμε αμνοερίφια στην τιμή των 9 ευρώ το κιλό, έγκεινται στην διαπιστωμένη δυσκολία των Ελλήνων πολιτών εν μέσω της ακριβείας σε όλα τα μέτωπα». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ότι η τελική τιμή καταναλωτή για ελληνικά αμνοερίφια θα κυμαίνεται στα 13-14 ευρώ το κιλό, κοντά στα περσινά επίπεδα οπότε και διαμορφωνόταν σε 12-13,5 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Μόσχος δεν παρέλειψε να επαναλάβει την αντίθεση των Ελλήνων κτηνοτρόφων να ενταχθούν στο καλάθι του νοικοκυριού τα ελληνικά αμνοερίφια, λέγοντας μάλιστα ότι «εάν επιχειρηθεί η πώληση του οβελία σε τιμή κοντά στα δέκα ευρώ/κιλό, αυτό θα “τελειώσει” τα μικρά κρεοπωλεία, τα οποία στηρίζουν ως άξιοι συνεργάτες, τους ανθρώπους του κτηνοτροφικού κλάδου».

Επισήμανε την ανάγκη να γίνουν πιο εντατικοί οι έλεγχοι ενόψει του Πάσχα, υποστηρίζοντας πως η έλλειψη κρατικής στήριξης της αγοράς κρέατος και της βοοτροφίας, «θα μας στοιχίσει ακριβά στους αμέσους επόμενους δύο μήνες, οπότε και αναμένεται να σημειωθεί αύξηση του βόειου κρέατος κατά 30% τουλάχιστον, ως αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής στο εξωτερικό».

 Τέλος, αναφέρθηκε στην επίσημη θέση του ΣΕΚ για την ακρίβεια, λέγοντας πως ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας έχει κατ΄ επανάληψη ζητήσει μείωση ή και μηδενισμό του ποσοστού ΦΠΑ, στα βασικά είδη τροφίμων έως το τέλος του 2023, καθώς και στήριξη της κτηνοτροφίας με ενίσχυση 160 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής, εντατικοποίηση των ελέγχων για τις ελληνοποιήσεις καθώς και τη λήψη μέτρων στήριξης για τους κρεοπώλες, ώστε να μπορέσουν και αυτοί με τη σειρά τους να συγκρατήσουν ή και μειώσουν ακόμη της τιμές στα προϊόντα τους.

04 April 2023
Banner
Banner