Κ. Τσιάρας: Σύντομα το τέλος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών αν δεν υπάρξουν νέα κρούσματα

22 August 2024

Κ. Τσιάρας: Σύντομα το τέλος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών αν δεν υπάρξουν νέα κρούσματα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο κύκλος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών μπορεί να κλείσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εμφανιστούν νέα κρούσματα. Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική κανάλι ο υπουργός τόνισε ότι η επιτυχία στον περιορισμό της νόσου οφείλεται στη συστηματική εργασία των υπηρεσιών και των κτηνιάτρων, οι οποίοι κατάφεραν μέσω ιχνηλάτησης και αυστηρής εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας να περιορίσουν την εξάπλωσή της.

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, παρ' όλο που η Ελλάδα αναμένει περίπου 25.000 απώλειες αιγοπροβάτων, ο αριθμός αυτός είναι δέκα φορές μικρότερος σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία. Αυτό, σύμφωνα με τον Υπουργό, αποτελεί απόδειξη της αποτελεσματικής διαχείρισης της κρίσης και ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους για την αφοσίωσή τους, χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση ως τη μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις, ο υπουργός αποκάλυψε ότι έχει λάβει υποστηρικτικές επιστολές από Ευρωπαίους ομολόγους του, έπειτα από δική του πρωτοβουλία για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης των πληγέντων κτηνοτρόφων. Ο κ. Τσιάρας προτίθεται να επαναφέρει το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. στις 23 Σεπτεμβρίου, με στόχο τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου κατά της πανώλης.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να στηρίζει τους κτηνοτρόφους, υπογραμμίζοντας ότι από την αρχή της κρίσης η κυβέρνηση έχει σταθεί στο πλευρό τους. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για ελλείψεις στην αγορά, καθώς βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, τονίζοντας ότι η ταχεία αντιμετώπιση της πανώλης θα εξαλείψει τον κίνδυνο για τυχόν ελλείψεις.

Τέλος, αναφερόμενος στην ευλογιά των προβάτων, ο κ. Τσιάρας εξήγησε ότι, αν και ο ιός αυτός είναι πιο ανθεκτικός από την πανώλη, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και εκτίμησε ότι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, όπως είχε γίνει και με προηγούμενες περιπτώσεις, εφαρμόζοντας το ίδιο πρωτόκολλο μέτρων.

22 August 2024
Banner