Κ. Δουνάκης: “Η αποδυνάμωση των δασικών υπηρεσιών βασικός λόγος αντιμετώπισης των πυρκαγιών – Γενναία στήριξη της πολιτείας προς τους κτηνοτρόφους, το επιτακτικό αίτημά μας”

05 September 2023

Κ. Δουνάκης: “Η αποδυνάμωση των δασικών υπηρεσιών βασικός λόγος αντιμετώπισης των πυρκαγιών – Γενναία στήριξη της πολιτείας προς τους κτηνοτρόφους, το επιτακτικό αίτημά μας”

Related Articles

Η φωτιά στον Έβρο έσβησε αφού αφάνισε πάνω σχεδόν από ένα εκατ. στρέμματα δάσους, από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα στην Ευρώπη. Κι αν το δάσος της Δαδιάς υπήρξε σημαντικό για την ευρωπαϊκή ήπειρο, μπορεί να φανταστεί κανείς τη σπουδαιότητά του για την Ελλάδα, γεγονός που μας επιβεβαιώνει ο κ. Κώστας Δουνάκης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης.

«Mε καμένα τα 2/3 του νομού Έβρου και πάνω από 3-4.000 ζώα καμένα, κυρίως αιγοπρόβατα, η ζωή των κτηνοτρόφων από εδώ και πέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεν γνωρίζω κιόλας εάν πολλοί θα θελήσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους από δω και στο εξής. Με κατεστραμμένη γη και καμένα είτε τα ζώα είτε τις υποδομές τους, με ποιες δυνάμεις θα εξακολουθήσουν το επάγγελμα του κτηνοτρόφου;».

Ο κ. Δουνάκης μας μίλησε πως ο κόσμος στη Θράκη έχει «μάθει» από φωτιές, αφού και το 2009 και το 2011 αλλά και το 2019 υπήρξαν πυρκαγιές που έκαψαν σημαντικές εκτάσεις.

Στην ερώτησή μας πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί η καταστροφή, τι έπρεπε να γίνει ώστε να σωθεί το δάσος και οι εκμεταλλεύσεις, ο κ. Δουνάκης απάντησε:

«Κάποτε, σ’ αυτή την περιοχή ζούσαν περίπου 200.000 αιγοπρόβατα αλλά και βοοειδή που βοσκούσαν στο δάσος και αυτό αποτελούσε διπλό όφελος, αφού και τα ζώα είχαν τροφή και το δάσος αποψιλωνόταν και μπορούσε να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. H αποδυνάμωση των δασικών υπηρεσιών που είχε ως αποτέλεσμα την ανεπάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού ήταν βασική αιτία της καταστροφής. Η βιομάζα που είχε συσσωρευτεί στο δάσος πολλά χρόνια και δεν είχε καθαριστεί σε σημείο που το δάσος ήταν πλέον ζούγκλα, σε συνδυασμό με την έλλειψη υλοτόμων, έφερε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα».

Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων μας είπε πως η επόμενη μέρα είναι δυσοίωνη, καθώς οι επικείμενες πλημμύρες θα καταστρέψουν ό,τι έχει απομείνει στους ήδη πληγέντες κτηνοτρόφους. «Περιμένουμε από την πολιτεία να επιληφθεί της κατάστασης και να ξεκινήσει άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, όπως π.χ. αναχωματώσεις στο βουνό ώστε να υπάρχει μικρότερη ροή υδάτων. Επίσης, περιμένουμε γενναίες και άμεσες ενισχύσεις από το κράτος. Υπάρχουν κτηνοτρόφοι που έσωσαν τα ζώα τους αλλά κάηκαν οι υποδομές τους και με τον ερχομό του χειμώνα δεν θα έχουν πού να στεγάσουν τα ζώα τους. Το υπουργείο θα διαθέσει δωρεάν, για τρεις μήνες, ζωοτροφές και μας υποσχέθηκαν πως οι αποζημιώσεις θα δοθούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου».

Εάν το κράτος θέλει να υπάρξει συνέχεια στην πρωτογενή παραγωγή και συγκεκριμένα στην κτηνοτροφία, ήρθε η ώρα να σκύψει σοβαρά πάνω στα τεράστια προβλήματα που έχουν προκληθεί και να δώσει άμεσα λύσεις με ουσιαστική στήριξη.

05 September 2023
Banner
Banner