Κώστας Τσιάρας προς ΕΛΓΑ: Στήριξη αγροτών στο επίκεντρο της πολιτικής μας

02 July 2024

Κώστας Τσιάρας προς ΕΛΓΑ: Στήριξη αγροτών στο επίκεντρο της πολιτικής μας

Ο κεντρικός στόχος όλων μας πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα και οι ανάγκες τους, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, μιλώντας σε υπηρεσιακά στελέχη και εκπροσώπους των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, κατά την επίσκεψή του το πρωί, στο πλαίσιο των επαφών του με εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου.

«Υπάρχουν άνθρωποι που είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται μέσα σε λίγα λεπτά. Καθοδηγητής της πολιτικής μας πρέπει να είναι πώς θα τους παρέχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη ζωή τους», τόνισε ο κ. Τσιάρας, σκιαγραφώντας τη κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση των συνεπειών από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές τον Σεπτέμβριο, καθώς και από καταστροφές από πυρκαγιές.

Ο κ. Τσιάρας επισκέφθηκε τον ΕΛΓΑ συνοδευόμενος από τον γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Στρατάκο. Μετά από ενημέρωση που έγινε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο υπουργός δήλωσε:

  1. Η καταβολή των αποζημιώσεων από τον Daniel θα πραγματοποιηθεί στο προσεχές διάστημα.
  2. Θα ακολουθήσει η εξόφληση αποζημιώσεων για ζημιές που συνέβησαν το 2023.
  3. Από σήμερα, ο ΕΛΓΑ ενισχύεται με 110 συμβασιούχους για την επιτάχυνση των διαδικασιών και του έργου του.

Σε ξεχωριστές συναντήσεις με υπηρεσιακά στελέχη και εκπροσώπους των εργαζομένων, ο κ. Τσιάρας υποσχέθηκε ότι η ενίσχυση του Οργανισμού με προσωπικό αποτελεί άμεση προτεραιότητά του.

Τήρηση χρονοδιαγραμμάτων

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ανέφερε ότι στη συνάντηση καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα τόσο για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού όσο και για την τήρηση των υποχρεώσεών του. Όπως είπε, τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν.

Αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του τόνισε ότι θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες των παραγωγών, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συγκυρίες και τις δεσμεύσεις.

Έναρξη ψηφιοποίησης Όσον αφορά στην ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ, η Διοίκηση εκτιμά ότι με τη λήξη των δικαστικών εκκρεμοτήτων θα υπάρχει η δυνατότητα έως το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να επιτρέψει τις άμεσες εκτιμήσεις «στο χωράφι» από τους εκτιμητές του Οργανισμού, με τη χρήση γεωχωρικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, τα τελευταία πέντε χρόνια η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ενισχύσει τον Οργανισμό με 700 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις στους αγρότες που ξεπερνούν τα 1,350 δισ. ευρώ, και μέσω Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) επιπλέον 120 εκατ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν στον υπουργό το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Οργανισμού, των μετακινήσεων που, όπως σημείωσαν, για τον ΕΛΓΑ αποτελούν κανόνα και όχι εξαίρεση, την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας και μια σειρά άλλων ζητημάτων.

Οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τους συνεργάτες του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας δήλωσε: «Βρίσκομαι σήμερα στον ΕΛΓΑ, στο πλαίσιο των ενημερώσεων από τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Είχα τη δυνατότητα, στη συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Λυκουρέντζο και τους επιτελείς, να ενημερωθώ για τα θέματα που απασχολούν τον Οργανισμό. Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα ο ΕΛΓΑ έχει αναλάβει ένα πολύ μεγάλο βάρος υποχρεώσεων, καθώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί τεράστιες συνέπειες στον παραγωγικό κόσμο της χώρας και στον πρωτογενή τομέα. Ο ρόλος του ΕΛΓΑ είναι πάντα σημαντικός - να ενισχύει, να ανακουφίζει και να δίνει τη δυνατότητα της συνέχειας στην πραγματικά δύσκολη προσπάθεια που κάνει όλος ο παραγωγικός κόσμος της χώρας. Αυτό επιβεβαιώνεται κάθε στιγμή και με κάθε τρόπο. Ενημερώθηκα πως οι αποζημιώσεις που αφορούν τον Daniel θα καταβληθούν το επόμενο διάστημα. Επίσης, από σήμερα, ο ΕΛΓΑ ενισχύεται με 110 νέους συμβασιούχους οι οποίοι θα βοηθήσουν τον Οργανισμό να επιτελέσει το έργο του. Τέλος, σύντομα θα καταβληθεί και το υπόλοιπο των αποζημιώσεων για το 2023, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη απάντηση σε όλα τα ζητήματα που είχαν δημιουργήσει ερωτήματα στον αγροτικό και παραγωγικό κόσμο της χώρας. Ο ΕΛΓΑ είναι εδώ. Ανανεώνεται. Εκσυγχρονίζεται. Σύντομα θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ο νέος νόμος-πλαίσιο που αφορά τη λειτουργία του Οργανισμού και το επόμενο διάστημα, με ΚΥΑ, θα γίνουν συγκεκριμένα όλα τα ζητήματα που αφορούν τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και που δίνουν λύσεις σε πολλά σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον της για τον πρωτογενή τομέα. Είμαστε εδώ για να δίνουμε το "παρών" και κυρίως για να επιβεβαιώνουμε ότι ο κόσμος του μόχθου, ο κόσμος της παραγωγής, είναι πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Αυτό άλλωστε είναι και το μήνυμα του Πρωθυπουργού. Αυτή είναι η πραγματική στόχευση όλων των προσπαθειών το τελευταίο διάστημα, κάτι που επιβεβαιώνεται, το βλέπουν οι αγρότες μας, το βλέπουν οι παραγωγοί μας, μέσα από τη σκληρή προσπάθεια που καταβάλλεται από τον ΕΛΓΑ».

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, δήλωσε: «Υποδεχθήκαμε τον υπουργό Κώστα Τσιάρα και τον ΓΓ Γιώργο Στρατάκο σε μια ουσιαστική συνάντηση-συνεργασία, για να καθορίσουμε το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων τόσο ως προς τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ όσο και ως προς τις υποχρεώσεις του, τις οποίες ήδη ο κ. υπουργός ανέφερε. Δηλαδή, την εξόφληση των αποζημιώσεων μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις ζημιές που προκάλεσαν στη Θεσσαλία, την εξόφληση των υπολοίπων υποχρεώσεων ως προς τις ζημιές του 2023, αλλά και τον προγραμματισμό μας για τα επόμενα βήματα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του Οργανισμού. Το χρονοδιάγραμμα από τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ θα τηρηθεί. Και είναι σημαντική η στήριξη που μας παρέχει ο κ. Υπουργός, όπως μας διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας, για να επιτύχουμε έναν νέο Οργανισμό που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των παραγωγών, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συγκυρίες και τις οικονομικές δεσμεύσεις που υπάρχουν. Τέλος, η συνεργασία της Διοίκησης του ΕΛΓΑ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αλλά και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει αποδώσει: 1,350 δισ. ευρώ αποζημιώσεις, σύμφωνα με τον Κανονισμό, 120 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και της Κρατικής Αρωγής, και όλα αυτά χάρη στη γενναία συνδρομή της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που μεταφράζεται σε 700 εκατ. ευρώ ενίσχυσης του ΕΛΓΑ, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις περιστάσεις και να ικανοποιεί τους παραγωγούς που ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ».

02 July 2024
Banner