Κύπρος: Μηδενικός ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης μέχρι τον Σεπτέμβρη – Αναμένεται επιδότηση του ηλεκτρισμού

25 June 2024

Κύπρος: Μηδενικός ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης μέχρι τον Σεπτέμβρη – Αναμένεται επιδότηση του ηλεκτρισμού

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε πριν από λίγες μέρες την παράταση της εφαρμογής μηδενικού συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας για άλλους τρεις μήνες, μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου του 2024. Αυτή η απόφαση προβλέπει ότι το ΦΠΑ θα παραμείνει στο μηδέν για 11 κατηγορίες βασικών προϊόντων, σύμφωνα με το νέο διάταγμα που εκδόθηκε χθες. Οι καταναλωτές θα επωφεληθούν από αυτό το μέτρο, μην πληρώνοντας ΦΠΑ σε προϊόντα όπως ψωμί, γάλα, αβγά, παιδικές τροφές, προϊόντα για την γυναικεία υγιεινή, παιδικές και ενηλίκων πάνες, ζάχαρη, καφέ, κρέας και λαχανικά.

Από την έναρξη της εφαρμογής αυτού του μέτρου, το κράτος εκτιμά ότι θα υποστεί έλλειμμα εσόδων ύψους €11 εκατομμυρίων. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν τη μείωση του κόστους ζωής, καθώς τα συγκεκριμένα αγαθά αποτελούν βασικά είδη για τις οικογένειες.

Η απόφαση για την παράταση αυτού του μέτρου έρχεται μετά από προηγούμενες αποφάσεις της κυβέρνησης, που είχαν επεκτείνει την εφαρμογή του μηδενικού ΦΠΑ, με σταδιακή προσθήκη νέων προϊόντων στη λίστα, αυξάνοντας τις κατηγορίες από επτά σε έντεκα.

Οι έλεγχοι που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή κατέδειξαν ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου είχε θετική επίδραση στις τιμές, καθώς ποσοστό περίπου 70% των προϊόντων διατηρούν τις τιμές τους στα επίπεδα της ημερομηνίας εφαρμογής του μέτρου.

Τέλος, η επέκταση του μηδενικού ΦΠΑ θα συνοδευτεί και από άλλα οικονομικά μέτρα, όπως η επιδότηση του ηλεκτρισμού μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, με συνολικό κόστος περίπου €23 εκατομμυρίων, ενώ συνολικά τα μέτρα που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη φτάνουν τα €314 εκατομμύρια.

Πηγή: philenews.com

25 June 2024
Banner