Υπέρμετρη ευρω-χρηματοδότηση σε πτηνοτροφικές φάρμες της Ουκρανίας

20 February 2024

Υπέρμετρη ευρω-χρηματοδότηση σε πτηνοτροφικές φάρμες της Ουκρανίας

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε ολόκληρη την Ευρώπη είχαν κοινά αιτήματα και ένα από αυτά ήταν η συνεχιζόμενα μεγάλη βοήθεια προς την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια του πολέμου, όπως οι αφορολόγητες εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων, η οποία έχει προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στους Ευρωπαίους αγρότες.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο της αθέμιτης υποστήριξης, η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ευρώπης έχει διοχετεύσει σχεδόν 1 δισ. δολάρια σε φάρμες κοτόπουλου και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων της Ουκρανίας χρηματοδοτώντας φθηνές εξαγωγές.

Από το 2022, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει δανείσει 890 εκατομμύρια δολάρια στους παραγωγούς αβγών, πουλερικών και ζάχαρης της Ουκρανίας, οι οποίοι σύντομα θα διεκδικήσουν ποσοστώσεις στις θέσεις εργασίας στην Ε.Ε., δήλωσε η τράπεζα στους Financial Times.

Στην Πολωνία, τον μεγαλύτερο παραγωγό κοτόπουλου στην Ε.Ε., οι αγρότες πρωτοστάτησαν σε πολύμηνες διαδηλώσεις ενάντια στην απόφαση της Ε.Ε. να άρει τους περιορισμούς στις εισαγωγές της Ουκρανίας. Οι πολωνικές αγροτικές επιχειρήσεις ανησυχούν ιδιαίτερα για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την MHP, τη μεγαλύτερη εταιρεία πουλερικών της Ουκρανίας, η οποία έλαβε περισσότερο από το 1/5 του συνόλου των δανείων της ΕΤΑΑ τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Janusz Kowalski, βουλευτής της αντιπολίτευσης που ήταν υπουργός Γεωργίας στην προηγούμενη πολωνική κυβέρνηση, είπε στους FT ότι «η βιομηχανία πουλερικών στην Πολωνία καταρρέει ενω ταυτόχρονα μια εταιρεία, η MHP, πλουτίζει. Οι αδασμολόγητες εισαγωγές κοτόπουλου από την Ουκρανία και άλλων αγροτικών προϊόντων θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του MHP, Τζον Ριτς, αρνήθηκε ότι η επιχείρησή του υπονόμευε την παραγωγή της Πολωνίας, ενώ δήλωσε πως συμπαθεί και συμπαραστέκεται στους δυσαρεστημένους αγρότες και εξαιτίας άλλων παραγόντων όπως οι περικοπές των επιδοτήσεων στα καύσιμα και οι κανονισμοί για την πράσινη Ευρώπη. «Αν ήμουν αγρότης, θα διαδήλωνα επίσης», είπε ο Ριτς. «Ωστόσο, ο περιορισμός των εξαγωγών της Ουκρανίας δεν έχει νόημα από άποψη πολιτικής, καθώς ότι η ουκρανική αγροτική επιχείρηση θα εμπλακεί στις επερχόμενες εκλογές σε ολόκληρη την Ε.Ε., εξαιτίας των αλλαγών στην Κοινή Γεωργική Πολιτική και μιας πολιτικής κίνησης προς τα δεξιά.

Αφού οι αγρότες απέκλεισαν πρόσφατα δρόμους και λιμάνια στην Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και δώδεκα άλλες χώρες, οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να θέσουν ανώτατα όρια στις ουκρανικές εισαγωγές πουλερικών, κρέατος και ζάχαρης από τον Ιούνιο.

Οι ετήσιες εισαγωγές πουλερικών της Ε.Ε. από την Ουκρανία έχουν υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με τη Eurostat.

Όμως, φαίνεται πως αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό της Ουκρανίας, αφού ο Andrzej Danielak, πρόεδρος της Ένωσης Κτηνοτρόφων της Ουκρανίας και παραγωγών πουλερικών, είπε ότι η «Ε.Ε. υπονομεύει τη δική της γεωργία χρηματοδοτώντας ήδη κορυφαίες ουκρανικές εταιρείες, όπως η MHP, που δεν έπρεπε να τηρούν τα ίδια πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων ή τους κανόνες της Ε.Ε. για την εργασία και την παραγωγή».

Πηγή ft.com

20 February 2024
Banner
Banner