Κτηνοτροφία στην Αχαΐα – Προκλήσεις και ευκαιρίες

31 March 2025

Κτηνοτροφία στην Αχαΐα –  Προκλήσεις και ευκαιρίες

Related Articles

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025, στο Σταυροδρόμι Αχαΐας, η ημερίδα με θέμα "Οι προοπτικές της παραδοσιακής κτηνοτροφίας στην εποχή των νεοαναδυόμενων ζωονόσων - Επιπτώσεις, πρόληψη, προστασία".

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον δήμο Ερυμάνθου και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Δυτικής Ελλάδας.

Στήριξη της παραδοσιακής κτηνοτροφίας

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Πελοποννήσου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Τάσος Τσάκωνας, άνοιξε την εκδήλωση τονίζοντας τη σημασία της παραδοσιακής κτηνοτροφίας ως μοχλού ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας. Υπογράμμισε την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ επιστημονικών φορέων και αγροκτηνοτροφικού κόσμου, ώστε να διασφαλιστεί η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέας Φίλιας, εξέφρασε τη στήριξη της περιφέρειας σε τέτοιες δράσεις, ενώ εξήρε το έργο των κτηνιατρικών υπηρεσιών στην καταπολέμηση πρόσφατων ζωονόσων που απείλησαν την κτηνοτροφία της περιοχής.

Η σημασία της αιγοπροβατοτροφίας

Ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, τόνισε τη σημασία της αιγοπροβατοτροφίας για την τοπική οικονομία, ενώ τη σημασία της ημερίδας επισήμαναν και άλλοι τοπικοί παράγοντες, όπως ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της περιφέρειας, Σπύρος Σκιαδαρέσης.

Η μάχη κατά των ζωονόσων

Στο κύριο μέρος της ημερίδας, ο διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Μήλιος, παρουσίασε τον αγώνα που έδωσαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες το 2024 για τον περιορισμό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς, διασώζοντας το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής. Τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των κτηνοτρόφων με τους δημόσιους κτηνιάτρους για την αποτελεσματική πρόληψη τέτοιων απειλών.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεώργιος Βαλλιάκος, μοιράστηκε την εμπειρία του από τη διαχείριση της πανώλης στη Θεσσαλία το καλοκαίρι του 2024. Υπογράμμισε ότι η επιτυχής αντιμετώπιση της κρίσης οφείλεται στην άμεση ανταπόκριση των αρχών, τη συνεργασία των επιστημόνων και τη στήριξη των κτηνοτρόφων.

Προστασία και πρόληψη

Η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σωτηρία Βουράκη, παρουσίασε πρακτικά μέτρα βιοασφάλειας για την προστασία των κτηνοτροφικών μονάδων από ζωονόσους. Υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης και της υιοθέτησης αυστηρών πρωτοκόλλων υγιεινής από τους κτηνοτρόφους.

Συμπεράσματα και συζήτηση

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παρευρισκομένων, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και δράση στον τομέα της κτηνοτροφίας. Οι συμμετέχοντες αποχώρησαν με χρήσιμες πληροφορίες και νέες προοπτικές για την προστασία της παραδοσιακής κτηνοτροφίας στην περιοχή.
Πηγή: agrocapital.gr

31 March 2025
Banner