Κρούσμα πανώλης των χοίρων στην Κροατία – ανησυχητική η κατάσταση στα Βαλκάνια

03 July 2023

Κρούσμα πανώλης των χοίρων στην Κροατία – ανησυχητική η κατάσταση στα Βαλκάνια

Μόνο λίγες μέρες μετά την ανακάλυψη του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε μια μικρή φάρμα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα που ανέφερε κρούσμα είναι η Κροατία.

Κρούσματα εντοπίστηκαν σε δύο φάρμες, στις 23 Ιουνίου, στα βορειοανατολικά της Κροατίας και μάλλον δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η είδηση ήρθε λίγο μετά την εμφάνιση του ιού στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το Κροατικό Κτηνιατρικό Ινστιτούτο στο Ζάγκρεμπ επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού στην Κροατία στις 26 Ιουνίου.

Ο ιός εμφανίστηκε σε δύο αγροκτήματα γύρω από το χωριό Posavski Podgajci, κοντά στο Drenovci στην κομητεία Vukovarsko-Srijemska, που βρίσκεται λιγότερο από 1 χλμ. από τα σύνορα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η μεγαλύτερη από τις δύο φάρμες είχε 40 χοίρους, εκ των οποίων το ένα ζώο βρέθηκε θετικό και πέθανε, ενώ ολόκληρο το κοπάδι σφαγιάστηκε.

Η μικρότερη φάρμα είχε 8 ζώα, εκ των οποίων όλα βρέθηκαν θετικά, ενώ συνολικά τρία ζώα είχαν ήδη πεθάνει από τον ιό.

Η Κροατία είναι 23η χώρα στην Ευρώπη που αναφέρει τον ιό ASF εντός των συνόρων της, από τότε που ο ιός εμφανίστηκε στην Ευρώπη το 2007 στα βουνά του Καυκάσου. Η γειτονική Σερβία αναφέρει κρούσματα ιού από τον Αύγουστο του 2019, ενώ άλλες χώρες στη νοτιοανατολική Ευρώπη ανέφεραν επίσης ιό ASF τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας – σε διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας και εμφάνισης.

Πηγή: pigprogress.net

03 July 2023
Banner
Banner