Κρούσματα φυματίωσης σε αιγοπρόβατα στη Λακωνία

14 June 2023

Κρούσματα φυματίωσης σε αιγοπρόβατα στη Λακωνία

Κρούσματα φυματίωσης στα αιγοπρόβατα εμφανίστηκαν στη Λακωνία και σύμφωνα με πηγές του ΥπΑΑΤ τα ζώα που έχουν νοσήσει σφαγιάζονται και δίνεται μερική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε σχετικά: «Θα προχωρήσουμε σε σύναψη προγραμματικής, για προσλήψεις κτηνιάτρων, ώστε να προχωρήσει η ενημέρωση των κτηνοτρόφων, πάνω στο θέμα της φυματίωσης στα αιγοπρόβατα. Υπάρχει θέμα. Έχουμε κινητοποιήσει τη Γενική Διεύθυνση Υγείας, την Κτηνιατρική Υπηρεσία, ώστε να δράσουμε και να μην ξεφύγει η λοιμώδης, μεταδοτική νόσος, έξω απ΄ το συγκεκριμένο μέρος της Λακωνίας».

Παρ’ ότι στα βοοειδή η φυματίωση έχει παρουσιαστεί και στο παρελθόν, στα αιγοπρόβατα είναι η πρώτη φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, γι’ αυτό και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) ζητά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της ασθένειας.

Συγκεκριμένα, οι κτηνοτρόφοι απαιτούν άμεσες κινήσεις όπως:

– Ελέγχους σε όλα τα κοπάδια, μέτρα ουσιαστικής προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, όλων των κτηνοτροφικών μονάδων και σταυλικών εγκαταστάσεων από τη μετάδοση της αρρώστιας.

– Πλήρη αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους από την αρρώστια, αναπλήρωση στο 100% του εισοδήματος για την χαμένη παραγωγή και για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι και την ανασύσταση του κοπαδιού.

– Επιδότηση κατά 50% στις ζωοτροφές σε περίπτωση καραντίνας και μέχρι τη λήξη της.

– Πάγωμα δανειστικών υποχρεώσεων στις τράπεζες και στην εφορία, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τη φετινή περίοδο.

– Να στελεχωθούν άμεσα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.

Πηγή: ertnews.gr

14 June 2023
Banner
Banner