Κρούσματα γρίπης των χοίρων στα σύνορα της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο

14 March 2024

Κρούσματα γρίπης των χοίρων στα σύνορα της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο

Related Articles

Στα σύνορα της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο βρέθηκαν δύο νεκρά αγριογούρουνα θετικά στον ιό της γρίππης των χοίρων. Toν Ιανουάριο το υπουργείο Γεωργίας της Αλβανίας ενίσχυσε τα μέτρα ασφάλειας, ενώ απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές χοίρων από χώρες με κρούσματα ΑΠΧ, συμπεριλαμβανομένων και όλων των γειτονικών χωρών. Ακολουθήθηκε μάλιστα και η ίδια διαδικασία για τα πουλερικά από χώρες που είχαν σημειωθεί κρούσματα γρίπης των πτηνών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών για τις Ασθένειες των Ζώων (ADIS), φέτος έχουν ήδη καταγραφεί κρούσματα της γρίππης των χοίρων σε άγριους και οικόσιτους χοίρους σε 22 ευρωπαϊκές χώρες.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, έχουν σημειωθεί κρούσματα σε αρκετά κράτη των Βαλκανίων. Η Σερβία, με 21 περιστατικά, ανέφερε τα περισσότερα κρούσματα σε κοπάδια οικόσιτων χοίρων στην Ευρώπη. Δεύτερη έρχεται η Ρουμανία με 17 και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 11 περιστατικά ιού. Επιπλέον, έχουν ήδη βρεθεί 29 αγριογούρουνα μολυσμένα με ASF στη Βόρεια Μακεδονία, μερικά από αυτά όχι μακριά από τα σύνορα, ενώ υπήρξαν αναφορές και στην Ελλάδα.

Πηγή: euromeatnews.com

14 March 2024
Banner
Banner