Κομισιόν: Διατροφική απάτη η πρόσμιξη αλογίσιου-βόειου κρέατος

18 April 2013

Τουλάχιστον 5% των δειγμάτων παρασκευασμάτων κρέατος που ελέχθησαν σε όλη την Ευρώπη το τελευταίο δίμηνο, αποδείχθηκε ότι είχαν υποστεί πρόσμιξη με κρέας αλόγου, ενώ μόλις το 0,5% εξ αυτών βρέθηκαν θετικά στο κτηνιατρικό αντιφλεγμονώδες σκεύασμα φαινυλοβουταζόνη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν, τα περισσότερα δείγματα εντοπίστηκαν στη Γαλλία (ποσοστό 13,3% επί των ελέγχων), ενώ η Ελλάδα ακολουθεί στη δεύτερη θέση με ποσοστό επί των δειγμάτων στο 12,5%. Πάρα ταύτα, η ανίχνευση του επικίνδυνου αντιφλεγμονώδους είναι εξαιρετικά μικρή σε ποσοστιαία βάση, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ε.Ε. δεν εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Στη χώρα μας δεν έχει εντοπιστεί φαινυλοβουταζόνη σε κανένα δείγμα μέχρι στιγμής.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Τόνιο Μπόργκ, Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Υγείας –επιβεβαιώνοντας την άποψη που από την αρχή είχε εκφράσει και το Meat News- είναι πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μια διατροφική απάτη και όχι σε ένα διατροφικό σκάνδαλο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία».
Παράλληλα με τα αποτελέσματα των ελέγχων η Ε.Ε. ανακοίνωσε σειρά μέτρων για το 2013 που ουσιαστικά αυστηροποιούν τους ελέγχους σε όλα τα στάδια της διατροφικής αλυσίδας, προκειμένου, όπως ο Μποργκ επεσήμανε «να επαναβεβαιώσουμε την καταναλωτική εμπιστοσύνη».
Επί ελληνικού εδάφους, όπως αποδείχθηκε από έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, από τα 200 δείγματα διαφόρων προϊόντων βόειου κρέατος ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό αλόγου σε 12 δείγματα. Παράλληλα, πιστοποιήθηκε πως την τελευταία διετία (2011-2012) έχουν εισαχθεί 111 τόνοι κρέατος αλόγου με ποικίλες προελεύσεις (26 τόνοι κρέατος αλόγου από την Ισπανία, 50,9 τόνοι από τη Ρουμανία και 34,3 τόνοι από τη Βουλγαρία).

18 April 2013
Banner