Καναδικός κίνδυνος για τη φέτα

12 September 2013

Σε νέα περιπέτεια φαίνεται να μπαίνει η ελληνική φέτα, καθώς μια σειρά δημοσιευμάτων τις τελευταίες ημέρες κάνουν λόγο για τον κίνδυνο που απειλεί τη χώρα μας να χάσει εμμέσως την κατοχύρωση της ονομασίας σε διεθνές επίπεδο. Πολλοί μάλιστα κάνουν λόγο για αδιαφορία των αρμόδιων, που ουσιαστικά παρέδωσαν την ελληνική φέτα στον Καναδά.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Είναι γνωστό ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα έχει με πάρα πολύ κόπο και προσπάθεια κερδίσει τη μάχη της κατοχύρωσης της ονομασίας «φέτα». Όμως αυτό μοιάζει τώρα να απειλείται, καθώς οι καναδο-ευρωπαϊκές συνομιλίες για δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών ανοίγονται σε μονοπάτια που θίγουν τα ελληνικά συμφέροντα.
Οι Καναδοί παράγουν τυριά σαν τη φέτα και την γκοργκοντζόλα, που τα ονομάζουν ακριβώς έτσι και δεν διαφαίνεται πιθανότητα να κάνουν πίσω στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να έχουν μεταξύ τους ενιαία γραμμή, αντιθέτως υπάρχουν μια σειρά χώρες (του βορρά κυρίως) που προτίθενται να παραχωρήσουν την ονομασία «φέτα» προκειμένου να αποσπάσουν καναδικές παραχωρήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες που τους ενδιαφέρουν.
Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται να καταλήγει εναντίον της Ελλάδας, με τους Ευρωπαίους να προτίθενται να επιτρέψουν «συμβιβαστικά» στον Καναδά να χρησιμοποιεί τη λέξη «φέτα», αλλά όχι… την έκφραση «ελληνική φέτα». Εάν η υπόθεση κυλήσει με αυτόν τον τρόπο, θα εισάγεται ελεύθερα στην αγορά της Ε.Ε. καναδικό τυρί με την ονομασία «φέτα» ενώ σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσαν κι άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο επικαλούμενες το προηγούμενο του Καναδά όταν θα υπογράφουν συμφωνίες με την Ε.Ε. Αυτό εκτιμάται ότι θα ανοίξει την όρεξη και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που εποφθαλμιούν τη φέτα, να παρακάμψουν τις μέχρι σήμερα ευρωπαϊκές δικαστικές αποφάσεις που έχουν κατοχυρώσει την ονομασία στην Ελλάδα.
Εάν τα πράγματα οδηγηθούν σε αυτό το δρόμο, είναι προφανής η καταστροφή που θα επέλθει για τον ελληνικό κτηνοτροφικό τομέα.

Πηγή: GR Reporter

12 September 2013
Banner
Banner