Κάθετη αύξηση στις εξαγωγές ρωσικού χοιρινού κρέατος

09 June 2023

Κάθετη αύξηση στις εξαγωγές ρωσικού χοιρινού κρέατος

Related Articles

Η ρωσική πρωτογενής παραγωγή και ειδικότερα η χοιροτροφία δείχνει πως βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, μια που η χώρα εξήγαγε 46.800 τόνους χοιρινού κρέατος ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αν και πρόκειται για χαμηλότερο ποσοστό κατά 32% αντίστοιχα από εκείνο του 2022, όπως υπολόγισε η Ένωση Παραγωγών Χοιρινού Κρέατος της Ρωσίας, οι πωλήσεις χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν σε βασικούς προορισμούς,  οδηγώντας την τοπική παραγωγή σε ανάπτυξη.

Οι εξαγωγές στο Βιετνάμ, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 130% (18.800 τόνοι), στο Χονγκ Κονγκ, 140% (1.600 τόνοι). Οι πωλήσεις στη Λευκορωσία αυξήθηκαν κατά 18% (16.600 τόνοι) και στη Μογγολία προσέγγισε το 44% σημειώνοντας τεράστια αύξηση (1.400 τόνοι).

Στο Καζακστάν, όμως, τα πράγματα δεν πήγαν και πολύ καλά για τη Ρωσία, αφού εκεί πούλησε μόνο 1.400 τόνους χοιρινού κρέατος, δηλαδή 30% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος – και αυτή είναι η χειρότερη αγορά που σημειώθηκε για τις ρωσικές εξαγωγές.

Μείωση της υπερπροσφοράς

Ο πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Χοιρινού Κρέατος, Yuri Kovalev, ανέφερε πως η  σταθερή αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό πιθανόν να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την υπερπροσφορά στην ντόπια αγορά. Επισήμανε επίσης, πως οι Ρώσοι αγρότες παρήγαγαν 1,42 εκατομμύρια τόνους χοιρινού κρέατος το πρώτο τρίμηνο του 2023, δηλαδή 5,6% περισσότερο από ό,τι παρήγαγαν το 2022.

Παρ’ όλα αυτά η αύξηση των εξαγωγών αλλά και της παραγωγής, τώρα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, δεν βοήθησε οικονομικά τους Ρώσους αγρότες. Έτσι, το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι βιομηχανικές χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις στη Ρωσία αύξησαν σχεδόν κάθετα την παραγωγή τους τους κατά 7,1%, μεταφραζόμενο σε 1,32 εκατομμύρια τόνους.

Από την άλλη πλευρά, όλοι οι αγρότες συνεχίζουν να μειώνουν τις επιχειρήσεις – μια τάση που υπάρχει και συνεχίζεται στη Ρωσία εδώ και μια δεκαετία. Οι ανεξάρτητοι αγρότες παρήγαγαν μόνο 6.100 τόνους χοιρινού κρέατος, 12,8% λιγότερο από ό,τι το προηγούμενο έτος, ενώ οι αγρότες σε συνεταιρισμούς 3.800 τόνους, 11,1% χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2021.

Κι εδώ υπάρχει μια αντίφαση διότι, παρ’ ότι οι εξαγωγές έχουν θετικό πρόσημο οι Ρώσοι αγρότες εξακολουθούν να βλέπουν τις τιμές χονδρικής να μειώνονται. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, η μέση τιμή των ζωντανών χοίρων στη χώρα υποχώρησε κατά 7,5%, απ’ όσα είπε ο Kovalev, υπενθυμίζοντας ότι καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, η μέση τιμή μειώθηκε μόνο κατά 6%.

Υπάρχουν δύο όψεις στη συγκεκριμένη περίπτωση. Από τη μια η πτώση των τιμών «κατατρώει» την κερδοφορία των αγροτών, και από την άλλη, όπως τόνισε ο Kovalev, εξασφαλίζει αύξηση της κατανάλωσης και επομένως ώθηση της ζήτησης στη ρωσική αγορά.

Άπιαστο όνειρο η Κίνα

Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι αγρότες εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η κινεζική αγορά θα ανοίξει για εξαγωγή κάποια μέρα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ότι: «Θα ήταν ευκολότερο να εξάγουμε drones παρά χοιρινό στην Κίνα», επεξηγώντας πως «τα drones δεν πάσχουν από αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF).

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, οι χοιροτροφικές εταιρείες της Ρωσίας ζήτησαν από τον Πούτιν να διευκολύνει το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς, αλλά η πανώλη των χοίρων φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις.

09 June 2023
Banner
Banner