Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Ε.Ε.Α.: Απαιτείται ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής

15 September 2022

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Ε.Ε.Α.: Απαιτείται ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής

Τη στήριξη από την κυβέρνηση με μέτρα, όπως αυτά που προτείνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας αναμένουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλιώς ο φετινός χειμώνας θα είναι ο τελευταίος για χιλιάδες επιχειρήσεις. Αυτό υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΕΑ Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, επίτιμος διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Meat News.

«Ως Επιμελητήριο είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και έναν χρόνο για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η ενεργειακή κρίση για την ελληνική οικονομία -λέει ο κ. Χατζηθεοδοσίου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε τα πράγματα χειρότερα και αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σημείο που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης που απειλεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας.

Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώσαμε τη σοβαρότητα της κατάστασης είχαμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, όπως πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, προκειμένου να παραμείνει όρθια η κοινωνία και μαζί με τους καταναλωτές να στηριχθούν και οι επιχειρήσεις. Δεν εισακουστήκαμε και συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού».

Επαναφέροντας το θέμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών ο πρόεδρος του ΕΕΑ τονίζει: «Σχεδόν κάθε μήνα τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν το δίλλημα "πληρωμή λογαριασμού ρεύματος ή αγορά αγαθών". Και τα δύο μαζί είναι από δύσκολο έως αδύνατο πλέον να γίνουν. Κάπως έτσι αναμένεται και αύξηση του ιδιωτικού χρέους, καθώς αυτή η αδυναμία πληρωμής θα αποτυπωθεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Να γιατί τονίζουμε ότι απαιτείται ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Η μείωση κάποιων φορολογικών συντελεστών εκτιμώ ότι θα δώσει μία ανάσα στην αγορά, κάτι που θα είναι χρήσιμο και για τους πολίτες αλλά και για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες».

Ολόκληρη η συνέντευξη με τον Ι. Χατζηθεοδοσίου δημοσιεύεται στο περιοδικό Meat News, Νο 107 (Σεπτέμβριος 2022), το οποίο κυκλοφορεί.

Δείτε περισσότερα:

Meat News #107

15 September 2022
Banner
Banner