Ιταλική συμμαχία ενάντια στα συνθετικά τρόφιμα

15 May 2023

Ιταλική συμμαχία ενάντια στα συνθετικά τρόφιμα

Την πρώτη συμμαχία ενάντια στην επίθεση των συνθετικών τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα εγκαινίασαν οι ενώσεις Ιταλών παραγωγών Unaitalia, Assica, Assocarni και Assolatte σε ένα συνέδριο που διοργανώθηκε στις 8 Μαΐου στο Μιλάνο, στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Tuttofood. Το συνέδριο διοργανώθηκε από τους οργανισμούς Coldiretti και Filiera Italia, είχε τίτλο «Οι κίνδυνοι των συνθετικών τροφίμων» και κατέληξε σε μια ηχηρή συμμαχία των Ιταλών παραγωγών κρέατος, αλλαντικών, γάλακτος και τυριών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ιταλικής ένωσης αγροτικής παραγωγής Unaitalia, Antonio Forlini, η πτηνοτροφία, ο μόνος κτηνοτροφικός τομέας που εξασφαλίζει αυτάρκεια προϊόντων αντιπροσωπεύει λιγότερο από 0,2% των συνολικών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η γεωργία στο σύνολό της αντιστοιχεί μόνο στο 7,8%.

Η βιομηχανία τροφίμων της Ιταλίας αντιπροσωπεύει μια ισχυρή δύναμη 55 δισεκατομμυρίων ευρώ και βλέπει στα συνθετικά τρόφιμα ένα ισχυρό κίνδυνο για την επιβίωσή της. Βέβαια, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, το 72% των πολιτών δεν θα έτρωγε συνθετικό κρέας που έχει παραχθεί στο εργαστήριο, ενώ μόνο το 18% θα το δοκίμαζε και το 10% δεν γνωρίζει και επομένως χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες.

«Η αλυσίδα εφοδιασμού βοείου κρέατος στην Ιταλία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 4,5% του κλάδου παραγωγής αγροδιατροφής, με κύκλο εργασιών περίπου 9,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, 350.000 εργαζομένους και πάνω από 131.000 φάρμες. Από τη φύση τους, τα βοοειδή συμβάλλουν καθαρά στην επισιτιστική ασφάλεια, επειδή το 90% της διατροφής τους είναι χόρτο και κυτταρίνη που ο άνθρωπος δεν μπορεί να καταναλώσει, παρέχοντας πρωτεΐνες υψηλής θρεπτικής αξίας», δήλωσε ο Serafino Cremonini, πρόεδρος της Assocarni, του φορέα των παραγωγών κρέατος. «Επιπλέον, η κτηνοτροφία, η οποία ήταν πάντα στενά συνδεδεμένη με τη γη και τη γεωργική της παραγωγή, αποτελεί σημαντική ασφάλεια για την προστασία της επικράτειας και του περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι, με την κατάρρευση των εκμεταλλεύσεων που από 1,5 εκατομμύριο αγροκτήματα το 1961 έφτασε στις 131 χιλιάδες σήμερα, η επικράτειά μας υπέστη υδρογεωλογική αστάθεια. Η εγκατάλειψη των παραδοσιακών παραγωγών προς όφελος των εργαστηριακών τροφίμων, εκτός από το ότι δεν παρέχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά με το φυσικό κρέας, θα επηρεάσει αρνητικά τα περιβαλλοντικά οικοσυστήματα. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι η ιταλική κυβέρνηση, με βάση τις πιο στοιχειώδεις αρχές προφύλαξης, έχει κάνει μια σημαντική επιλογή στο μπλοκάρισμα της παραγωγής στη χώρα μας».

«Βρισκόμαστε σε ένα παράδοξο – σχολιάζει ο Paolo Zanetti, πρόεδρος της Assolatte αφενός μας ζητείται να επενδύσουμε για να κάνουμε τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα ακόμα πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αφετέρου αδίστακτοι επενδυτές, με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος, επιδιώκουν να προωθήσουν ένα προϊόν που κάθε άλλο παρά φυσικό είναι και επομένως είναι εχθρός του περιβάλλοντος. Θέλουν να οικειοποιηθούν τις αξίες του γάλακτος, τη φυσικότητα και την αγνότητά του. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την παράλογη κούρσα, να σταματήσουμε τα τρόφιμα του Φρανκενστάιν και να προστατεύσουμε το γάλα που, όπως λέγαμε πάντα, είναι μια πραγματική παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας».

«Η Assica είναι υπέρ της επιστημονικής αλήθειας και της διαφάνειας και δεν αντιτίθεται ποτέ στην έρευνα και την καινοτομία, και κυρίως σε σχέση με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες σε τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, όπως το κρέας, που θα προκύψουν από την ταχεία αύξηση του πληθυσμού παγκοσμίως», υπογραμμίζει ο Ruggero Lenti, πρόεδρος της Assica (Βιομηχανική Ένωση Κρεάτων και Παστών). «Σε μια σοβαρή συζήτηση που βασίζεται στην επιστημονική γνώση, δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε το φυσικό κρέας με το συνθετικό κρέας, καθώς δεν γνωρίζουμε ότι η πολυπλοκότητα και ο πλούτος των θρεπτικών συστατικών υψηλής βιολογικής αξίας που διακρίνουν τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης μπορούν να αναπαραχθούν στο εργαστήριο. Ως εκ τούτου, για την προστασία του καταναλωτή, η σταθερότητα της κυβέρνησης να αποφασίσει με την αρχή της προφύλαξης είναι ευπρόσδεκτη και ελπίζουμε ότι η ίδια σταθερότητα και διαφάνεια θα χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό της χρήσης των ονομασιών κρέατος και προϊόντων με βάση το κρέας για τρόφιμα που δεν το περιέχουν».

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλική κυβέρνηση έχει πει ήδη ηχηρό όχι στο καλλιεργημένο κρέας, εγκρίνοντας σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο μένει τώρα να επικυρωθεί και από το ιταλικό κοινοβούλιο.

«Υπερασπιζόμαστε το μέλλον των παιδιών μας και του κόσμου, είναι σωστό να βάζουμε την ποιότητα στο επίκεντρο των τροφίμων που τρώμε – δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας και Διατροφικής Κυριαρχίας, Francesco Lollobrigida. Για τα τεχνητά τρόφιμα έχουμε ξεκινήσει μια διαφανή διαδικασία που ξεκίνησε με τη συλλογή υπογραφών από την Coldiretti».

«Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για τρόφιμα αλλά για ένα μηχανικό προϊόν, με διαδικασίες παραγωγής πολύ πιο παρόμοιες με αυτές των φαρμάκων και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο πρέπει να αξιολογηθούν», είπε ο πρόεδρος της Coldiretti, Ettore Prandini υπογραμμίζοντας ότι « χρησιμοποιούνται ορμόνες με βάση τα κύτταρα, οι οποίες έχουν απαγορευτεί στις ευρωπαϊκές φάρμες από το 1996. Έχουμε στρέψει το προσκήνιο σε μια επιχείρηση στα χέρια λίγων αλλά με μεγάλη επιρροή στον κόσμο, η οποία μπορεί να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων και περιβάλλον που μας περιβάλλει θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την οικονομική και επισιτιστική δημοκρατία».

«Η σκέψη της αντικατάστασης της σχέσης μεταξύ της τροφής που τρώμε και της γης με μια εργαστηριακή διαδικασία είναι μια πολύ σοβαρή πράξη: αυτό δεν είναι το φαγητό του μέλλοντος που θέλουμε», εξηγεί ο Luigi Scordamaglia, διευθύνων σύμβουλος της Filiera Italia. «Σε αυτές τις τέσσερις ή πέντε πολυεθνικές που θέλουν να προτείνουν έγκριση, ας πούμε ότι η Ιταλία, με τους αγρότες της, με την αριστεία της τεχνογνωσίας της μεταποιητικής βιομηχανίας, με την ποιότητα των προϊόντων της και με το μοντέλο βιωσιμότητας της ως παράδειγμα τον κόσμο, θα συνεχίσει να παλεύει για να φτάσει στο τραπέζι του υγιεινό και φυσικό φαγητό. Όπως η Filiera Italia και η Coldiretti, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση για να μην απογοητεύσουμε, να προστατεύσουμε τον παραγωγικό μας ιστό και να υπερασπιστούμε τα ποιοτικά μας πρότυπα από όσους πιστεύουν ότι είναι δυνατό να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων καταναλωτών προς όφελος ίδιου κέρδους».

15 May 2023
Banner
Banner