Ιταλία: Παραπλανητικό και επικίνδυνο το Nutri-Score

06 July 2022

Ιταλία: Παραπλανητικό και επικίνδυνο το Nutri-Score

Η Ιταλία ήταν από τις πρώτες χώρες που αμφισβήτησαν το Nutri-Score, θέτοντας τα δικά της επιχειρήματα για το κριτήριο διαχωρισμού των τροφίμων, σύμφωνα με τις ετικέτες που ορίζει η ευρωπαϊκή πρόταση, στη διαβούλευση που «τρέχει» στην Ε.Ε.

Στις 4/7/22, όμως, η Αρχή Ανταγωνισμού της Ιταλίας έκρινε ότι η ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας τροφίμων και ποτών δίνει μια εσφαλμένη εντύπωση για τα υγιεινά χαρακτηριστικά ενός προϊόντος και μάλιστα είναι πιθανόν να παρακινήσει τους καταναλωτές να τρώνε ανθυγιεινά τρόφιμα, μέσα από αυτή τη διαδικασία της χρωματικής παλέτας.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Αρχή Ανταγωνισμού της Ιταλίας (AGCM) ανακοίνωσε έρευνα που διενεργήθηκε σε πέντε εταιρείες που χρησιμοποιούν το Nutri-Score. Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν οι γαλλικοί διαδικτυακοί λιανοπωλητές Regime Dukan και Diet Lab, εξού και τα εξαχθέντα συμπεράσματα.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η ετικέτα Nutri-Score «φαίνεται ότι αποτελεί παραβίαση των άρθρων 20, 21, εδ. β) και 22 του Κώδικα Καταναλωτή και φαίνεται πως είναι ικανά να παραπλανήσουν τον μέσο καταναλωτή σε ό,τι αφορά την ταυτότητα του υπευθύνου της επιχείρησης τροφίμων με την επωνυμία ή την εταιρική επωνυμία του οποίου κυκλοφορούν τα προϊόντα του brand Dukan» .

Το Nutri-Score αξιολογεί τα τρόφιμα και τα ποτά σύμφωνα με το διατροφικό τους προφίλ χρησιμοποιώντας μια κλίμακα πέντε χρωμάτων και γραμμάτων (το A είναι πράσινο για να αντιπροσωπεύει την καλύτερη διατροφική ποιότητα, ενώ το E είναι κόκκινο για να δείξει ότι είναι η χαμηλότερη).

Η AGCM ξεκίνησε την υπόθεση λόγω της αμφιβολίας ότι τα τρόφιμα και τα ποτά με την ετικέτα Nutri-Score  «εκλαμβάνονται λανθασμένα ως απόλυτες εκτιμήσεις για την υγιεινή ενός συγκεκριμένου προϊόντος, ανεξάρτητα από τις συνολικές ανάγκες ενός ατόμου (διατροφή και τρόπο ζωής) την ποσότητα και τη συχνότητα της πρόσληψης της τροφής του, στο πλαίσιο μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής». Και συνεχίζει: «Η αξιολόγηση Nutri-Score φαίνεται να βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία που οδηγούν στο να χαρακτηριστούν τα τρόφιμα με απόλυτο τρόπο ως θετικά ή αρνητικά, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η υποκειμενική κατάσταση κάθε ατόμου και οι πολλαπλές μεταβλητές που επηρεάζουν τη διατροφή του, όπως γενετικά χαρακτηριστικά, γενικές συνθήκες υγείας, ηλικία, τρόπος ζωής, εργασιακή δραστηριότητα, καθώς και αλληλεπίδραση του προϊόντος με άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται. Επομένως, ο καταναλωτής θα οδηγηθεί στο να πιστεύει ότι  ανεξάρτητα από τις διατροφικές του ανάγκες, το προϊόν είναι σίγουρα προτιμότερο από άλλα της ίδιας κατηγορίας, ενθαρρύνοντας την κατανάλωσή του (χωρίς όρια) καθώς είναι κατανοητό ότι το πράσινο χρώμα αφορά τρόφιμα που σίγουρα δεν βλάπτουν την υγεία του» .

Η Αρχή Ανταγωνισμού πρόσθεσε, επίσης, στην αναφορά της πως ελλείψει αναφορών σε επιθυμητές ποσότητες και προειδοποιήσεων για συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες, «ο καταναλωτής ενθαρρύνεται να καταναλώνει αυτό το είδος προϊόντος χωρίς όρια, με κίνδυνο υποτίμησης των πιθανών επιπτώσεων που μπορεί να καθορίσουν την υγεία του».

Η AGCM είναι σύμφωνη με τη θέση των ιταλικών Aρχών και δείχνει την αποφασιστικότητα της Ιταλίας να πολεμήσει το Nutri-Score.

Όμως και η Ρουμανία έκανε ένσταση και απορρίπτει το Nutri-score η οποία ζητεί μια νέα μέθοδο αξιολόγησης των τροφίμων.

Πηγή: foodnavigator.com

06 July 2022
Banner
Banner