ΙΟΒΕ: Χειροτέρεψε το οικονομικό κλίμα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούλιο

02 August 2024

ΙΟΒΕ: Χειροτέρεψε το οικονομικό κλίμα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούλιο

Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα επιδεινώθηκε τον Ιούλιο, με τον δείκτη να πέφτει στις 106,8 μονάδες από 110,5 μονάδες τον Ιούνιο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ αποκαλύπτει ότι η υποχώρηση αυτή προέρχεται από τρεις επιχειρηματικούς τομείς: τη βιομηχανία, τις κατασκευές και τις υπηρεσίες. Παράλληλα, εξασθενεί και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Αν και η θερινή περίοδος συνήθως έχει θετικές επιδράσεις, οι προσδοκίες φαίνεται να "διορθώνουν" την προηγούμενη ανοδική πορεία, επηρεασμένες από τις διεθνείς αβεβαιότητες και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Το ζήτημα της ακρίβειας συνεχίζει να ανησυχεί τα νοικοκυριά, με το 56% να αναμένει νέα άνοδο τιμών και το 61% να δηλώνει ότι "μόλις τα βγάζει πέρα".

Συγκεκριμένα:

  • Στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο εκτιμήσεων για παραγγελίες και ζήτηση αυξήθηκε, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα παρέμειναν αμετάβλητες και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή εξασθένισαν.
  • Στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών ενισχύθηκαν οριακά και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση μειώθηκαν.
  • Στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώθηκαν ελαφρώς, ενώ τα αποθέματα μειώθηκαν και οι προβλέψεις για τις πωλήσεις εξασθένισαν οριακά.
  • Στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και τη ζήτηση περιορίστηκαν, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση μειώθηκαν επίσης.
  • Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας και των νοικοκυριών αμβλύνθηκαν, ενώ οι προβλέψεις για μεγάλες αγορές μειώθηκαν και η πρόθεση για αποταμίευση παρέμεινε σταθερή.
    Πηγή: ertnews.gr
02 August 2024
Banner