ΙΟΒΕ: Μεγάλη συρρίκνωση των επιχειρήσεων – Περιορισμένη η μεταποίηση

19 December 2023

ΙΟΒΕ: Μεγάλη συρρίκνωση των επιχειρήσεων – Περιορισμένη η μεταποίηση

Η πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ που αφορά τη μεταποίηση καταγράφει αφενός τη μεγάλη συρρίκνωση των επιχειρήσεων και επομένως και των θέσεων εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο, αφετέρου τα τρόφιμα που ως κλάδος απασχολούν τους περισσότερους εργαζόμενους στη μεταποίηση, με 34,6% του συνόλου του τομέα το 2022.

Η βιομηχανική παραγωγή στο ΑΕΠ έφτασε πέρυσι στο 9,1%, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην τέταρτη θέση από το τέλος στην Ε.Ε. ανάμεσα στις 27, έχοντας πίσω της μόνο τρία μικρά κράτη-φορολογικούς παραδείσους, τη Μάλτα, την Κύπρο και το Λουξεμβούργο. Αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκεται ο εγχώριος βιομηχανικός τομέας ως προς τη συμβολή του στην απασχόληση, με 10% του συνόλου του εργατικού δυναμικού, έναντι 15% στην Ε.Ε. των 27.

Οι εργαζόμενοι στη μεταποίηση  αγγίζει τους 413 χιλιάδες εργαζόμενους το 2022, αριθμός που διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010.

Οι μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 9 εργαζόμενους εξακολουθούν να αποτελούν τον πυλώνα του εγχώριου μεταποιητικού τομέα, με μερίδιο 90,6% στο σύνολο των επιχειρήσεων, αν και έχουν μειωθεί σε σύγκριση με το 2008, όταν αποτελούσαν το 95,6%. Παρ’ όλα αυτά, στην Ε.Ε. αν και το μερίδιο των μικρών επιχειρήσεων στη μεταποίηση είναι σημαντικά χαμηλότερο, στο 84%, αυξήθηκε οριακά σε σύγκριση με το 2011 (82,4%), ενώ αντιθέτως μειώθηκε το μερίδιο των μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Στην 7η θέση από το τέλος βρίσκεται η ελληνική μεταποίηση στην παραγωγικότητα της εργασίας, με 29.600 ευρώ Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία ανά εργαζόμενο, όταν στην Ιρλανδία, που βρίσκεται στην πρώτη θέση, αντιστοιχούν 522.500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Με αναφορά στην παραγωγικότητα, εκτός από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα από την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ουγγαρία, την Τσεχία, την Εσθονία, την Πολωνία και την Πορτογαλία, ενώ πίσω από εμάς είναι οι Λιθουανία, Λετονία, Κροατία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Πηγή: efsyn.gr

Αναλυτικά η μελέτη ΕΔΩ

19 December 2023
Banner
Banner