ΙΕΛΚΑ: «Οι μειώσεις αφορούν κυρίως τις τιμές χονδρικής»

07 March 2024

ΙΕΛΚΑ: «Οι μειώσεις αφορούν κυρίως τις τιμές χονδρικής»

Related Articles

Λιγότερο από μια βδομάδα με την εφαρμογή των μέτρων στην αγορά και οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), Λευτέρη Κιοσέ παρουσιάζουν ενδιαφέρον σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

«Είναι πολύ νωρίς για να έχουμε την πλήρη επίδραση που θα έχουν τα μέτρα στις τελικές τιμές και συνολικά στην δαπάνη του καταναλωτή», είπε σε κρατικό καναάλι ο κ. Κιοσές και πρόσθεσε πως «σίγουρα τα μέτρα δεν αφορούν τόσο τις λιανικές τιμές».

Ο πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ εξήγησε πως το ένα από τα τέσσερα μέτρα αφορά κυρίως τις τιμές χονδρικής, δηλαδή την μείωση των παροχών που υπάρχουν ανάμεσα στις εμπορικές εταιρείες και τις εταιρείες της βιομηχανίας, ενώ ανέφερε πως «θα χρειαστούν δύο με τρεις μήνες για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. ... Αυτό σίγουρα έχει επηρεάσει, έχει φανεί δηλαδή ότι υπάρχει μια διαφορά στο τιμοκαταλόγους της χονδρικής, έχει αλλάξει και υπάρχει μια σαφής μείωση τιμής και αυτό σίγουρα επηρεάζει και τις αρχικές τιμές των προϊόντων. Δηλαδή υπάρχει μια μείωση στις αρχικές τιμές των προϊόντων όπου υπάρχουν προϊόντα που εντάσσονται στις κατηγορίες».

Ο κ. Κιοσές ανέφερε πως στις τελικές τιμές θα υπάρχει μια μείωση. Όμως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η τελική επίδραση στο καλάθι. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ακόμα, δηλαδή ακόμα δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποιο ξεκάθαρο συμπέρασμα».

Τα στοιχεία της Circana υποδεικνύουν πως το μέτρο του υπουργείου Ανάπτυξης που περιορίζει τις προσφορές, θα προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά ειδών ομορφιάς – προσωπικής υγιεινής, αφού σχεδόν το 1/3 του τζίρου τους προέρχεται από προωθητικές ενέργειες (προσφορές τύπου 1+1).

Τέλος, σε πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (69,9%) έκρινε πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που της επιτρέπει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

07 March 2024
Banner
Banner