ΙΕΛΚΑ: Αρνητικός πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ τον Ιούλιο

01 August 2024

ΙΕΛΚΑ: Αρνητικός πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ τον Ιούλιο

Related Articles

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι τιμές στα σούπερ μάρκετ παρουσίασαν αρνητικό πληθωρισμό τον Ιούλιο, συνεχίζοντας τη πτωτική πορεία για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Συγκεκριμένα, οι τιμές μειώθηκαν κατά μέσο όρο 1,56% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023, ενώ 13 από τις 23 κατηγορίες προϊόντων που εξετάστηκαν παρουσίασαν μείωση.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η αρνητική μεταβολή του δείκτη τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Ιούλιο 2024 ανήλθε σε -1,56%, συγκριτικά με -1,92% τον Ιούνιο και -1,25% τον Μάιο. Αυτή η τάση οφείλεται στη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών και εν μέρει στην εποχικότητα του καλοκαιριού.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στις κατηγορίες φρέσκων φρούτων και λαχανικών (-7,34%), απορρυπαντικών και ειδών καθαρισμού (-6,77%), χαρτικών, καλλυντικών και ειδών προσωπικής υγιεινής (-6,32%), τροφών για κατοικίδια (-5,19%) και βρεφικών τροφών (-3,72%). Οι μειώσεις αυτές αποδίδονται σε ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες φέτος και την ομαλοποίηση της αγοράς μετά την πανδημία.

Αντίθετα, οι τιμές παρουσίασαν αυξήσεις σε κατηγορίες όπως φρέσκα ψάρια και θαλασσινά (+5,90%), ορεκτικά και αλίπαστα (+5,11%), τρόφιμα παντοπωλείου (+3,65%), οινοπνευματώδη ποτά (+3,21%) και μπισκότα και σοκολάτες (+3,01%), κυρίως λόγω της εποχικής ζήτησης και των διεθνών τιμών πρώτων υλών.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη συγκράτηση των τιμών περιλαμβάνουν τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, τη σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, τις εκπτώσεις και τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ, την πορεία των τιμών πρώτων υλών και την υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα αποθεμάτων. Επίσης, η αύξηση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στις μεγάλες αλυσίδες έχει επηρεάσει θετικά τις τιμές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

01 August 2024
Banner