Θωμάς Μόσχος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς: Μπορούμε να γίνουμε αρκετά πιεστικοί και ευρηματικοί

19 March 2024

Θωμάς Μόσχος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς: Μπορούμε να γίνουμε αρκετά πιεστικοί και ευρηματικοί

Ο Θωμάς Μόσχος, συνιδιοκτήτης κτηνοτροφικής φάρμας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός και τεχνικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ήταν ένας από τους ομιλητές του αγροτικού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα. Στη συνέντευξη που ακολουθεί αποτιμά τις κινητοποιήσεις, αλλά και τα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Συνέντευξη στη Λόλα Σκαλτσά. Δημοσιεύτηκε στο Meat News Νο 124 (Μάρτιος 2024)

Meat News: Κύριε Μόσχο μετά την κάθοδό σας στην πρωτεύουσα και τη δική σας εμπειρία ως ομιλητής στο Σύνταγμα, ποια είναι η αποτίμηση των μέχρι τώρα κινητοποιήσεών σας;

Θωμάς Μόσχος: Οι κινητοποιήσεις των αγροτών φέτος θεωρώ ότι ήταν οι πιο επιτυχημένες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει από τότε που θυμάμαι κινητοποιήσεις. Αρχικά δείξαμε στην κυβέρνηση πως πλέον αλλάζουμε στρατηγική και ότι μπορούμε να γίνουμε αρκετά πιεστικοί και ευρηματικοί. Επίσης αυτήν τη φορά έχουμε τον κόσμο με το μέρος μας γεγονός που είναι το πιο σημαντικό κομμάτι, γιατί ως γνωστόν ο λαός ανεβάζει και ο λαός κατεβάζει κυβερνήσεις.

Μeat News: Τι έχετε αποκομίσει συνδικαλιστικά από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις σας; Ποια είναι η προοπτική σας και η σύνδεσή σας με τους συναδέλφους σας στην Ευρώπη;

Θωμάς Μόσχος: Η ενότητα που υπήρξε στο κίνημα βοήθησε πάρα πολύ. Πλέον έχουμε ένα πανελλαδικό όργανο στο οποίο συμμετέχουμε όλοι, συνεδριάζουμε και αποφασίζουμε για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Αυτό το όργανο, σε συνδυασμό με τις επαφές που έχει ήδη κάνει με τους ευρωπαϊκούς αγροτικούς συλλόγους, πλέον λειτουργεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συντονισμό. Υπάρχει, μάλιστα, προοπτική, από ό,τι φαίνεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα πως στο μέλλον θα συσταθεί πανευρωπαϊκός αγροτικός σύλλογος.

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων ήδη αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα, άσχετα εάν δεν έχει θεσμοθετημένο πλαίσιο. Είναι αποδεκτό από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κι αυτό, σε συνδυασμό με την αποδοχή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη ότι τα αιτήματα μας είναι δίκαια, σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μας «κυνηγήσει» νομικά καθώς αποδέχεται ότι εκείνη μας έβγαλε στον δρόμο. Επίσης, ταυτόχρονα παραδέχεται πως έχει ένα πρόβλημα να λύσει και αν δεν καταφέρει να το λύσει σημαίνει ότι είναι μια αποτυχημένη κυβέρνηση. Ίσως για αυτό να υπήρξε η δικαιολογία εξαρχής ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια. Προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει δημοσιονομικά περιθώρια, καθώς η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου που μας δίνει είναι και αυτά που δικαιούμαστε αναλογικά. Επομένως, πού ακριβώς είναι το δημοσιονομικό πρόβλημα, εάν δεν πληρώσουμε εξ αρχής τον φόρο από το να τον πληρώσουμε και να μας τον επιστρέψουν μετά;

Μeat News: Οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί σας έχουν ξεκινήσει νωρίτερα τις κινητοποιήσεις τους και δείχνουν περισσότερο αποφασισμένοι στις δράσεις τους. Πιστεύετε πως οι Έλληνες αγρότες είναι πιο ευνοημένοι από την στρατηγική της Ε.Ε. ή συντρέχει κάποιος άλλος λόγος που οι διαμαρτυρίες σας ήταν μέχρι τώρα πιο ήπιες;

Θωμάς Μόσχος: Φανταστείτε ότι οι συνάδελφοι μας στην Ε.Ε. έχουν αγροτικό πετρέλαιο και αγροτικό ρεύμα και πάλι είναι στους δρόμους πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Υπάρχει μια διαφορά στην Ελλάδα με την υπόλοιπη Ε.Ε.- στην Ε.Ε. τα οικονομικά μεγέθη των αγροτικών επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερα σε σχέση με την Ελλάδα και έτσι λειτουργούν με άλλους όρους. Στην Ελλάδα τα μεγέθη είναι πολύ μικρότερα και ο κόσμος είναι ευκολόπιστος. Πριν από τις εκλογές ενημερώναμε τον κόσμο για την νεα ΚΑΠ και πίσω από εμάς μετά έρχονταν οι υποψήφιοι βουλευτές και καθησύχαζαν τον κόσμο. Τους έλεγαν ότι σχετικά με την νεα ΚΑΠ «δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας» και ότι «όλα αυτά δεν θα ισχύσουν» κ.λπ. Οι περισσότεροι συνάδελφοι πίστεψαν τους βουλευτές και όχι τους αγροτικούς συλλόγους.

Στην Ε.Ε. δεν είναι έτσι, πέραν των συλλόγων ενημερώνονται και μόνοι τους και αν διαβάσει κανείς την νέα ΚΑΠ θα βγει σίγουρα στον δρόμο το ίδιο αποφασισμένος με τους συναδέλφους στην Ε.Ε. Επίσης είναι στην κουλτούρα των αγροτών της Ε.Ε. ότι για να βγουν στον δρόμο σημαίνει ότι είναι εξοργισμένοι και ότι το κράτος τους ανάγκασε να αφήσουν τις δουλειές τους για να διαμαρτυρηθούν. Εκεί οι αγρότες απαιτούν σεβασμό.

Η δική μας κουλτούρα παρουσιάζει διαφορές καθώς μέχρι πριν από λίγα χρόνια το ίδιο μας το επάγγελμα μειωνόταν από τους αγρότες αφού κυριαρχούσε το «μάθε παιδί μου γράμματα να φύγεις από τα χωράφια». Αυτό, άλλωστε, φαίνεται καθώς στην Ε.Ε. υπάρχουν χιλιάδες διαγωνισμοί παραγωγικών ζώων, καλύτερων αγροτών κ.ά. όπου βλέπουμε τους αγρότες να μετέχουν περήφανοι προσπαθώντας να κατακτήσουν τίτλους αποδόσεων, παραγωγικότητας κ.λπ. Στην Ελλάδα πέρα από το Βραβείο του Καλύτερου Αγρότη δεν υπάρχει κάτι ανάλογο.

Μeat News: Τι προσδοκάτε από τις κινητοποιήσεις σας; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Θωμάς Μόσχος: Οι κινητοποιήσεις μας στην Ελλάδα έχους ως προτεραιότητα να κερδίσουμε τη μείωση του κόστους παραγωγής, δηλαδή πετρέλαιο και ρεύμα όπως τα ζητάμε, να αποζημιωθούν οι ζημίες άμεσα και να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Επίσης, τελική μας προτεραιότητα είναι η ΚΑΠ, που, δυστυχώς, στην κυβέρνησή μας δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη να διαπραγματευτεί πλέον.

19 March 2024