Θετική για τη φέτα η συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά, πανηγυρίζει η καναδική βιομηχανία βόειου κρέατος

21 October 2013

Τέλος στη χρήση ελληνικών συμβόλων για τη φέτα από καναδέζικες γαλακτοβιομηχνίες θέτει η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι με τη συμφωνία αυτή κατοχυρώνεται η ελληνική φέτα, ανοίγοντας το δρόμο για κατοχύρωση και άλλων τοπικών προϊόντων.
Γεγονός πάντως παραμένει ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις φέτας (ή τύπου φέτας) ανέρχονται σε 600 χιλιάδες τόνους ετησίως, ενώ η ελληνική παραγωγή φθάνει τους 110 χιλιάδες τόνους, από τους οποίους εξάγονται οι 35 χιλιάδες.
Από την πλευρά των Καναδών η εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, αφού δίνει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές για το καναδικό βόειο κρέας. Σύμφωνα με τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ (στη φωτογραφία μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο επιδεικνύουν τη συμφωνία), "αυτή η εμπορική συμφωνία είναι ιστορική νίκη για τον Καναδά. Αντιπροσωπεύει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για τους Καναδούς και μισό δισεκατομμύριο νέους πελάτες για τις καναδικές επιχειρήσεις".
Για την καναδική βιομηχανία βόειου κρέατος η κατάργηση των περιορισμών μεταφράζεται σε 64.960 τόνους αδασμολόγητης πρόσβασης για το καναδικό βόειο κρέας αξίας άνω των 600 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (περίπου 426 εκατ. ευρώ). Επίσης αποκτά άμεσα απεριόριστη και αδασμολόγητη πρόσβαση στη Ε.Ε. με ζώντα βοοειδή, γενετική, τα περισσότερα υποπροϊόντα, λίπος, μεταποιημένα προϊόντα, δέρματα κ.ά.

21 October 2013
Banner