Θα χάσουν το 50% της μείωσης φόρου τα μέλη των συνεταιρισμών;

30 June 2023

Θα χάσουν το 50% της μείωσης φόρου τα μέλη των συνεταιρισμών;

Η επιστολή της ΕΘΕΑΣ προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, που εστάλη πριν λήξει η προθεσμία στις 30 Ιουνίου, είχε σκοπό να γνωστοποιήσει στην αρμόδια Αρχή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη των συνεταιρισμών, σχετικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεών τους και σε ό,τι αφορά την έκπτωση φόρου κατά 50%.

Η επιστολή συγκεκριμένα έχει ως εξής:

«Ενόψει της εκπνοής της προθεσμίας (30 Ιουνίου) της  για τη μείωση της φορολογίας των αγροτών μελών συνεταιρισμών κατά 50%, γινόμαστε δέκτες αρκετών παραπόνων από τους συνεταιρισμούς μέλη μας, ως προς τη λειτουργικότητα του συστήματος υποβολής των δηλώσεων, λόγω της μη εμφάνισης των μελών των συνεταιρισμών στο σχετικό πεδίο της φορολογικής δήλωσης.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την καταχώρηση της φορολογικής δήλωσης εμφανίζεται το εξής μήνυμα: “Με βάση το αρχείο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν εμφανίζεστε ως μέλος αγροτικού συνεταιρισμού και θα πρέπει να ενημερώσετε το συνεταιρισμό για διόρθωση αρχείου”.

Το ως άνω πρόβλημα έχει παρατηρηθεί ήδη από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, με τους συνεταιρισμούς και τους λογιστές τους να έχουν απευθυνθεί πολλές φορές στην υπηρεσία σας και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ωστόσο, μετά τις προσπάθειες επικαιροποίησης της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ (Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών-ΕΜΑΣ), το πρόβλημα αυτό εξακολουθεί να υφίσταται, με αποτέλεσμα, τα μέλη των συνεταιρισμών να μην μπορούν να οριστικοποιήσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Ως εκ τούτου, ζητούμε την άμεση επίλυση του προβλήματος, καθώς και την αναγκαία παράταση για την υποβολή των δηλώσεων, έτσι ώστε να μην αδικηθεί/αποκλειστεί κανένας πραγματικός δικαιούχος».

Πηγή: agrotypos.gr

30 June 2023
Banner
Banner