Θα υπάρξει έλλειμμα στα τρόφιμα και αύξηση στις τιμές τους;

12 September 2023

Θα υπάρξει έλλειμμα στα τρόφιμα και αύξηση στις τιμές τους;

Οι ανυπολόγιστες καταστροφές στη Θεσσαλία και στη Μαγνησία δεν θα έχουν αντίκτυπο μόνο στην τοπική κοινότητα αλλά τα αποτελέσματα των ζημιών θα γίνουν αντιληπτά σε ολόκληρη τη χώρα, αφού θα αλλάξει ο χάρτης στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και στις τιμές των τροφίμων.

Τα πρώτα κενά στον εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς παρουσιάζονται, όπως ενημερώνουν «Τα Νέα» με συγκεκριμένες ελλείψεις: Σε προϊόντα μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας που έχει έδρα τα Τρίκαλα, στην τυροκομική εταιρεία στη Μαγνησία καθώς και σε μονάδες μεταποίησης φρούτων και λαχανικών. Επίσης, από τις καταστροφές έχει προκληθεί ζημιές σε εταιρεία φυσικού μεταλλικού νερού που εδρεύει στην Καρδίτσα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η φυτική παραγωγή στη Θεσσαλία ανάμεσα σε όλες της περιφέρειας της χώρας, έχει την πρώτη θέση στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι, στα βιομηχανικά φυτά (38% της παραγωγής βαμβακιού, 52,8% της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας)  σε αρκετά φρούτα και ξηρούς καρπούς (αχλάδια 54,7%, αμύγδαλα 51,7%, κάστανα 39,5%, καρύδια 26,3%).

Όμως και στη ζωική παραγωγή η Θεσσαλία είχε ένα σημαντικό κομμάτια της κτηνοτροφίας, όπως είναι τα αιγοπρόβατα, αφού εκεί παράγονταν το 19,4% του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και το 13,7% του εγχώριου αιγείου γάλακτος.

Επίσης στη Θεσσαλία η βοοτροφία καλύπτει το 18,5% της ελληνικής παραγωγής βόειου κρέατος και το 19,7% του βόειου γάλακτος, ενώ η χοιροτροφία που δημιουργεί το 10% της εθνικής παραγωγής χοιρινού κρέατος.

Σε όλα τα επίπεδα παραγωγής, αυτή τη στιγμή το έλλειμμα είναι τεράστιο και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει πότε και εάν θα αναπληρωθεί.

Πηγή: ethnos.gr

12 September 2023
Banner
Banner