Η χαμηλότερη ζήτηση βόειου κρέατος στην Ε.Ε. επιβαρύνει τις τιμές του

09 November 2023

Η χαμηλότερη ζήτηση βόειου κρέατος στην Ε.Ε. επιβαρύνει τις τιμές του

Related Articles

Η παραγωγή βοείου κρέατος στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν 4,5% χαμηλότερη από την ίδια περίοδο του προηγούμενου χρόνου, με περιορισμένη σφαγή βοοειδών στις βασικές χώρες παραγωγής, όπως καταγράφει η AHDB.

Η μεγαλύτερη πτώση παραγωγής σημειώθηκε στην Ιταλία (-23%) και ακολουθεί η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πολωνία. Οι  μόνες χώρες που παρουσίασαν ανάπτυξη ήταν η Γερμανία και η Ολλανδία. Ωστόσο, για τη Γερμανία, αυτή η ανάπτυξη είναι πρόσκαιρη γιατί υπάρχει ήδη μακροπρόθεσμη τάση μείωσης της παραγωγής.

Σε αρκετές χώρες σημειώθηκε σημαντική μείωση στη σφαγή αγελάδων και συγκεκριμένα στη Γαλλία, στην Πολωνία και στην Ισπανία. Η γαλλική παραγωγή αγελάδων βρίσκεται, προς το παρόν, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον πέντε ετών και πιθανότατα να είναι παράγοντας στη συνεχιζόμενη άνοδο των γαλλικών τιμών στην αγορά της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, η θανάτωση των ολλανδικών αγελάδων έχει αυξηθεί αρκετά από πέρυσι (+13%) και τρέχει σε παρόμοια επίπεδα με το 2021.

Ο πληθωρισμός επηρεάζει την κατανάλωση βοείου κρέατος σε ολόκληρη την Ε.Ε. όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με στοιχεία κατανάλωσης και λιανικής από βασικά κράτη της Ε.Ε. να υποδεικνύουν πτώση της ζήτησης.

Η FranceAgriMer (υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας της Γαλλίας) αναφέρει ότι η οικιακή κατανάλωση βοείου κρέατος στη Γαλλία μειώθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς οι μέσες τιμές αυξήθηκαν κατά 9,1%.

Οι αναλυτές αναφέρουν, επίσης, ότι οι γερμανικές αγορές βοείου κρέατος στα νοικοκυριά ήταν 6,2% χαμηλότερες από το 2022 έως το 2023 καθώς η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 6,9%. Η γερμανική κατανάλωση κρέατος μειώνεται εδώ και αρκετό καιρό, αλλά οι σημαντικές αυξήσεις των τιμών είναι πιθανό να επιδεινώσουν αυτήν την τάση, τουλάχιστον προς το παρόν.

Οι ιταλικές αγορές βοείου κρέατος μειώθηκαν κατά 4% το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε επίπεδα επίσης χαμηλότερα από τα δύο προηγούμενα χρόνια (ISMEA Mercati). Η ίδια μείωση παρατηρείται και στην αγορά της Ισπανίας.

Πηγή: euromeatnews.com

09 November 2023
Banner
Banner