Η Φλόριντα στα βήματα της Ιταλίας για απαγόρευση του καλλιεργούμενου κρέατος

22 November 2023

Η Φλόριντα στα βήματα της Ιταλίας για απαγόρευση του καλλιεργούμενου κρέατος

Μετά την Ιταλία που αντιστέκεται στην παραγωγή και εμπορία καλλιεργούμενου κρέατος, ως η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που ψηφίζει σχετικό νόμο, ήρθε η σειρά της Φλόριντα, στις ΗΠΑ, να ακολουθήσει τα ίδια βήματα.

Μόλις λίγες μέρες αφού η Ιταλία εξέδωσε νόμο που απαγορεύει την παραγωγή και εμπορία καλλιεργούμενου κρέατος καθώς και τη χρήση ονομάτων που σχετίζονται με το κρέας για προϊόντα κρέατος φυτικής προέλευσης, Ρεπουμπλικανός νομοθέτης στη Φλόριντα, φαίνεται να ακολουθεί την ίδια κατεύθυνση.

Ο Τάιλερ Σιρόις, μέλος του Νομοθετικού Σώματος της Φλόριντα, εισήγαγε ένα νομοσχέδιο που προτείνει την απαγόρευση της παραγωγής, πώλησης και διανομής κρέατος κυτταροκαλλιέργειας στην πολιτεία, το οποίο εάν υπογραφεί θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2024. Η προτεινόμενη νομοθεσία (HB 435) επιδιώκει να απαγορεύσει την παραγωγή, πώληση, κατοχή και διανομή κρέατος κυτταροκαλλιέργειας στην Πολιτεία, επιβάλλοντας ποινικές κυρώσεις σε όποιον παραβιάζει αυτούς τους κανόνες, ομοίως με την οδηγία της Ιταλίας.

Να σημειωθεί πως το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ χορήγησε άδεια για την παραγωγή και την πώληση καλλιεργημένου κοτόπουλου στις καλιφορνέζικες εταιρείες Upside Foods and Eat JUST, καθιστώντας τις ΗΠΑ τη δεύτερη χώρα που ενέκρινε το καλλιεργημένο κρέας μετά τη Σιγκαπούρη στα τέλη του 2020. Μάλιστα, ενέκρινε την κυκλοφορία του χαρακτηρίζοντάς το «ασφαλές» προς κατανάλωση. Το νομοσχέδιο της Φλόριντα απειλεί να σταματήσει αυτές τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν μακράν τον υψηλότερο αριθμό δημοσίως ανακοινωθέντων εταιρειών που εργάζονται σε αυτόν τον χώρο (43) και διοικούν το 60% των παγκόσμιων επενδύσεων σε καλλιέργεια κρέατος.

 Εφόσον ψηφιστεί ως νέος νόμος το ερχόμενο έτος, όποιος τον παραβιάζει θα αντιμετωπίσει πλημμέλημα δεύτερου βαθμού, μαζί με πρόστιμο από 500 έως 1.000 δολάρια ενώ οποιαδήποτε εγκατάσταση τροφίμων το κάνει θα υπόκειται σε πειθαρχικές κυρώσεις. Η άδεια οποιουδήποτε εστιατορίου, καταστήματος ή άλλης επιχείρησης που θα παραβιάσει το νόμο (εφόσον εγκριθεί) μπορεί να ανασταλεί ή να εκδοθεί άμεση διακοπή πώλησης.

 Το νομοσχέδιο εξουσιοδοτεί επίσης το υπουργείο Γεωργίας και Εξυπηρέτησης Καταναλωτών να εγκρίνει πρόσθετους ειδικούς κανόνες που διέπουν τη χρήση καλλιεργημένου κρέατος στην πολιτεία. Αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει να λάβει ρυθμιστική έγκριση για το καλλιεργούμενο κρέας στη Φλόριντα θα απαιτούσε άδεια από το τμήμα.

Η Φλόριντα, τον Ιούλιο του 2022, έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που επένδυσε στην έρευνα για αυτά τα τρόφιμα, διαθέτοντας 5 εκατομμύρια δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό για έρευνα σχετικά με την πρωτεΐνη alt.

Πηγή: cibum.gr

22 November 2023
Banner
Banner