Η σκοτεινή πλευρά των «ελληνικών» προϊόντων

17 June 2025

Η σκοτεινή πλευρά των «ελληνικών» προϊόντων

Πολλά αγροτικά προϊόντα από το εξωτερικό, όπως ρύζι από την Ασία, ντομάτες από την Τουρκία, πορτοκάλια από την Αίγυπτο, μέλι από την Κίνα και ψάρια από τη Βουλγαρία, πωλούνται στην Ελλάδα ως «ελληνικά».

Αυτή η πρακτική όχι μόνο πλήττει τους Έλληνες παραγωγούς, αλλά μπορεί να κρύβει και κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ειδικά όταν τα προϊόντα αυτά περιέχουν επικίνδυνες ουσίες. Παράλληλα, οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές είναι ελλιπείς ή ανύπαρκτοι.

Μια παλιά τακτική με σοβαρές συνέπειες

Η παράνομη αυτή πρακτική δεν είναι καινούρια. Έχει απασχολήσει εδώ και χρόνια, όμως το 2024 αναδείχθηκε ξανά έντονα από παραγωγούς σε όλη τη χώρα κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, ψαράδες και μελισσοκόμοι κατήγγειλαν ότι οι «ελληνοποιήσεις» αποτελούν σοβαρό πλήγμα για την εγχώρια παραγωγή, καθώς τα εισαγόμενα προϊόντα πωλούνται ως ελληνικά, πολλές φορές φθηνότερα, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.

Το κρέας και το γάλα στο στόχαστρο

Ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, εξήγησε ότι πολλά από τα κρέατα και γαλακτοκομικά που παρουσιάζονται ως ελληνικά, στην πραγματικότητα προέρχονται από άλλες χώρες όπως η Γαλλία ή η Βουλγαρία. Επίορκοι εμπλέκονται στη διαδικασία: αγοράζουν μικρές ποσότητες ελληνικού κρέατος ή γάλακτος και στη συνέχεια χρησιμοποιούν τα ίδια παραστατικά για να πουλήσουν μεγάλες ποσότητες εισαγόμενων προϊόντων, εμφανίζοντάς τα ως εγχώρια.

Λιγότεροι αλιεργάτες, περισσότερα εισαγόμενα ψάρια

Το Μάρτιο του 2024, ο Γιάννης Μπουντούκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μέσης Αλιείας, ανέφερε ότι οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό (κυρίως Αιγύπτιους αλιεργάτες) μείωσαν σημαντικά την ελληνική αλιευτική παραγωγή. Ως αποτέλεσμα, τα εισαγόμενα ψάρια από Τουρκία και Βουλγαρία, όπως κουτσομούρες και μπακαλιάροι, «βαφτίζονται» ελληνικά και φτάνουν στον καταναλωτή χωρίς ένδειξη προέλευσης, αν και είναι φθηνότερα στην παραγωγή κατά 30%.

Το μέλι νοθεύεται και υποβαθμίζεται

Ο Κώστας Λεονταράκης, πρόεδρος των Ελλήνων Μελισσοκόμων, κατήγγειλε ότι τα εισαγόμενα μέλια από την Κίνα και την Ουκρανία (λόγω μειωμένων δασμών) έχουν πλημμυρίσει την αγορά. Μεγάλοι έμποροι τα αναμειγνύουν με μικρές ποσότητες ελληνικού μελιού και το παρουσιάζουν ως ελληνικό, εκμεταλλευόμενοι νομικά κενά. Το αποτέλεσμα είναι το αυθεντικό ελληνικό μέλι να φαίνεται ακριβό και να μη πουλιέται.

Υποτιθέμενες ντομάτες Ισραήλ... καταλήγουν ελληνικές

Τον Οκτώβριο του 2024, αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης και της Μεσσηνίας αποκάλυψαν ότι ένα φορτίο ντομάτας από την Τουρκία, με τελικό προορισμό το Ισραήλ, «εγκλωβίστηκε» στην Ελλάδα λόγω έλλειψης σωστών πιστοποιητικών. Παρ' όλα αυτά, το φορτίο δεν εντοπίστηκε και μέσα στον ίδιο μήνα εισήχθησαν επισήμως στην Ελλάδα 4,6 τόνοι τουρκικής ντομάτας. Στην αγορά όμως δεν υπήρχαν πουθενά ντομάτες με την ένδειξη «προέλευση Τουρκία».

Σήμα κινδύνου από τους αγρότες

Οι πέντε αγροτικοί σύλλογοι τόνισαν στην επιστολή τους ότι πολλά εισαγόμενα προϊόντα είναι «φορτωμένα» με χημικά, τα οποία έχουν απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και χρόνια λόγω των κινδύνων που προκαλούν, όπως καρκινογενέσεις. Αντίθετα, οι Έλληνες παραγωγοί ακολουθούν αυστηρούς κανόνες και χρησιμοποιούν πλέον κυρίως βιολογικά σκευάσματα.

Οι παράνομες «ελληνοποιήσεις» αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο για την ελληνική παραγωγή όσο και για τους καταναλωτές. Ο ανταγωνισμός γίνεται άδικος, η ποιότητα αμφισβητείται και η εμπιστοσύνη στο ελληνικό προϊόν κλονίζεται. Η ανάγκη για αποτελεσματικούς ελέγχους και αυστηρή εποπτεία από τις αρμόδιες Aρχές είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Πηγή: ot.gr

17 June 2025
Banner