H κατάσταση με την αφρικανική πανώλη σε αγριόχοιρους και οικόσιτα ζώα

14 September 2022

H κατάσταση με την αφρικανική πανώλη σε αγριόχοιρους και οικόσιτα ζώα

Περιστατικά νόσου των χοίρων επεκτείνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ήδη η Έκθεση Παγκόσμιας Επιτήρησης της Νόσου των Χοίρων αναφέρει πως τον Αύγουστο η Λετονία, η Λιθουανία, η Μολδαβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία, η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν καταγράψει 71 εστίες ΑΠΧ σε οικόσιτους χοίρους.

Γερμανία, Σερβία, Σλοβακία και Πολωνία παρέμειναν στον ίδιο αριθμό κρουσμάτων, ενώ σύμφωνα με το WOAH-WAHIS*, τα τελευταία κρούσματα στη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία αφορούσαν όλα μικρά κοπάδια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις του Συστήματος Πληροφοριών για τις Ασθένειες των Ζώων (ADIS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του WOAH-WAHIS και του EMPRES-i FAO, συνολικά αναφέρθηκαν 433 εστίες ΑΠΧ σε αγριόχοιρους από 11 χώρες (Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και Σλοβακία). Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία δεν ανέφεραν νέες εστίες ΑΠΧ. Ωστόσο, η Μολδαβία δήλωσε ένα κρούσμα και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μειώθηκε 1,1 φορές.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, ο συνολικός αριθμός των εστιών ΑΠΧ σε αγριόχοιρους έχει φτάσει τα 5.092 και 324 σε οικόσιτους χοίρους, επηρεάζοντας 14 και 12 ευρωπαϊκές χώρες, αντίστοιχα.

WOAH-WAHIS: Παγκόσμιο Σύστημα Πληροφοριών για την Υγεία των Ζώων

Πηγή: thepigsite.com

14 September 2022
Banner
Banner