Η οριοθέτηση τιμών προκαλεί δυσχέρεια στη σερβική κτηνοτροφία

25 August 2022

Η οριοθέτηση τιμών προκαλεί δυσχέρεια στη σερβική κτηνοτροφία

Μικρές χοιροτροφικές φάρμες κλείνουν σε ολόκληρη τη Σερβία καθώς οι αγρότες δεν τα βγάζουν πέρα εν μέσω του αυξανόμενου κόστους παραγωγής και των ανώτατων ορίων τιμών στις αγορές χοιρινού κρέατος και πουλερικών, που εισήγαγε η κυβέρνηση τον Ιούλιο. Εν τω μεταξύ, υπουργείο Γεωργίας να εξηγεί πως αυτό το βήμα ήταν απαραίτητο για να περιοριστεί ο πληθωρισμός των τροφίμων.

Η μέση τιμή ορίζεται στα 260 δηνάρια ανά κιλό (2,2 ευρώ περίπου). Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από την τιμή της ελεύθερης αγοράς από τις αρχές του 2022, αλλά και πάλι, ορισμένοι αγρότες βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Οι ακριβές ζωοτροφές εμπόδιο στην παραγωγή

Η απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει ανώτατα όρια τιμών πυροδότησε επικρίσεις μεταξύ αγροτών και πολιτικών. Ο Βλαντιμίρ Κοβάτσεβιτς, πρόεδρος του σερβικού πολιτικού κόμματος Νέο Κόμμα, προειδοποίησε ότι σύντομα μόνο φθηνό κατεψυγμένο εισαγόμενο χοιρινό θα βρεθεί στα ράφια των παντοπωλείων στη χώρα. «Αποτελεσματικό μέτρο θα ήταν να προσφέρουμε φθηνό καλαμπόκι από τα αποθέματα εμπορευμάτων της Σερβίας σε χοιροτρόφους», δήλωσε ο Κοβάτσεβιτς, προσθέτοντας ότι εναλλακτικά, η τιμή του χοιρινού κρέατος θα μπορούσε να συνδεθεί με την τιμή του καλαμποκιού για να αποφευχθούν ανισότητες μεταξύ της αύξησης της τιμής και του κόστους παραγωγής.

Τα ανώτατα όρια τιμών, ανέφερε ο Κοβάτσεβιτς «απλώς προκαλούν απώλειες στους χοιροτρόφους, ωθώντας τους στη χρεοκοπία. Επομένως θα υπάρχει μόνο εισαγόμενο κρέας στη Σερβία».

Για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον, η Σερβία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την παραγωγή ΓΤΟ (Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί). Ο Κοβάτσεβιτς εκτίμησε ότι η Σερβία εισάγει κρέας που καλλιεργείται με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές, ωστόσο απαγορεύει στις φάρμες να εφαρμόζουν αυτή την τεχνολογία, αν και εξασφαλίζει πολύ καλύτερες συγκομιδές.

Οι εισαγωγές χοιριδίων από την Ε.Ε. απειλούν την τοπική παραγωγή

Ο Βίτομιρ Βίντοβιτς, ιδιοκτήτης χοιροτροφείου στη Σερβία, δήλωσε στο Euronews Serbia ότι η βιομηχανία χοίρων στην Ε.Ε. αντιμετωπίζει υπερπροσφορά λόγω της μείωσης των εξαγωγών χοιρινού κρέατος στην Κίνα, γεγονός που επηρεάζει τη σερβική αγορά. Εξήγησε ότι χοιροτρόφοι από τη Δυτική Ευρώπη προμηθεύουν τώρα χοιρίδια στη σερβική αγορά, απειλώντας τις τοπικές επιχειρήσεις.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση εισαγωγής χοιριδίων από την Ευρώπη, θα σώσουμε θέσεις εργασίας Ισπανών, Πολωνών, Ολλανδών, Γερμανών και Βέλγων αγροτών, αλλά θα χάσουμε θέσεις εργασίας στη χώρα μας», προειδοποίησε ο Βίντοβιτς.

Μικρές φάρμες στη Σερβία κλείνουν λόγω δυσμενών συνθηκών της αγοράς, συμφώνησε ο Βλάντισλαβ Βίσνιτς, διευθυντής παραγωγής του αγροκτήματος Mistral komerc στο Hrtkovci.

Ακριβότερο το κρέας

Ορισμένες εταιρείες έχουν πειστεί ότι η τρέχουσα τιμή του κρέατος είναι δικαιολογημένη. Ο Milenko Đurđević, ιδιοκτήτης της σερβικής εταιρείας επεξεργασίας κρέατος Industria Mesa Đurđević, δήλωσε στο Euronews Serbia ότι οι αγρότες θα πρέπει να είναι περισσότερο από ικανοποιημένοι με την τιμή που προσφέρει η κυβέρνηση.

«Αν κάποιος πρέπει να παραπονεθεί, θα πρέπει να είναι οι πελάτες, επειδή το κρέας μας είναι τώρα ίσως το πιο ακριβό στην περιοχή», λέει ο Đurđević.

Πηγή: pigprogress.net

25 August 2022
Banner
Banner