Η θρεπτική αξία του κρέατος συσχετίζεται με το αποτύπωμα άνθρακα, σύμφωνα με μελέτες πανεπιστημίου της Ουαλίας

15 March 2024

Η θρεπτική αξία του κρέατος συσχετίζεται με το αποτύπωμα άνθρακα, σύμφωνα με μελέτες πανεπιστημίου της Ουαλίας

Related Articles

Στη σχέση της θρεπτικής αξίας του κρέατος και των αποτυπωμάτων άνθρακα επικεντρώνεται η επιστημονική εργασία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Sustainable Food Systems. Η μελέτη αφορά διαφορετικά συστήματα παραγωγής αρνιού, (από ποινικής χαμηλής κατανάλωσης έως συστήματα υψηλότερης). Μέχρι σήμερα, καμία μελέτη δεν έχει διερευνήσει την επίδραση της διατροφής στο αποτύπωμα άνθρακα του αρνιού. Αυτή η εργασία διεξήχθη χρησιμοποιώντας δεδομένα από το πρόγραμμα Welsh Lamb Meat Quality.

Η διευθύντρια Πολιτικής και Ανάπτυξης Έργων του HCC, Dr. Eleri Thomas, η οποία συνέγραψε την επιστημονική εργασία, είπε: «Δουλεύαμε με το Queen's University, το Πανεπιστήμιο Bangor και το AFBI για αυτήν την εργασία και τα αποτελέσματα είναι σπουδαία νέα για τον κλάδο. Γνωρίζουμε ότι τα συστήματα παραγωγής αρνιού αυξάνονται κάθετα για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, ιδιαίτερα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG). Ωστόσο, οι τρέχουσες μετρήσεις που χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν το αποτύπωμα άνθρακα του αρνιού σπάνια λαμβάνουν υπόψη τη διατροφική του πυκνότητα και τη συμβολή του σε ισορροπημένες δίαιτες στους ανθρώπους».

Το αρνί μπορεί να είναι πολύτιμη πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFAs), όπως τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από 33 φάρμες που εξέτρεφαν τα αρνιά τους με τέσσερις διαφορετικές δίαιτες, ξεχωριστά η κάθε μια: κτηνοτροφικές καλλιέργειες, γρασίδι, χόρτο ή μείξεις χόρτου. Αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση του αποτυπώματος άνθρακα του αρνιού που παράγεται από κάθε σύστημα.

Πηγή: euromeatnews.com

15 March 2024
Banner
Banner