Η εφαρμογή Οικολογικών Σχημάτων και Αναδιανεμητικής στο επίκεντρο συζητήσεων ΕΘΕΑΣ και ΥΠΑΑΤ

23 August 2023

Η εφαρμογή Οικολογικών Σχημάτων και Αναδιανεμητικής στο επίκεντρο συζητήσεων ΕΘΕΑΣ και ΥΠΑΑΤ

Η ΕΘΕΑΣ σε συνάντηση που είχε στις 21/8 με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσιο Σταμενίτη, έθεσε μεταξύ άλλων δύο βασικά ζητήματα τα οποία προκαλούν ανισορροπία στους κτηνοτρόφους, όπως ο τρόπος εφαρμογής των Οικολογικών Σχημάτων αλλά και αυτούς της Αναδιανεμητικής.

Τέθηκε η πρόταση από την ΕΘΕΑΣ να υπάρξει μεσοπρόθεσμα βελτίωση της εφαρμογής του Οικολογικού Σχήματος για τη βελτίωση των βοσκοτόπων μέσα από προσωρινά Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης. Επίσης, όπως τονίστηκε η βιολογική κτηνοτροφία που εμφανίζεται ως νέα διέξοδος αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα, καθώς πρέπει στην πράξη να συνεισφέρει στους κτηνοτρόφους και στο περιβάλλον και όχι στις προσδοκίες κάποιων.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταμενίτης, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση δήλωσε ότι θα εξετασθούν με θετικό κατά αρχήν πρόσημο οι προτάσεις βελτίωσης και πως το βασικό ζήτημα είναι «να μην χαθούν ευρωπαϊκοί πόροι» σε μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά για τον πρωτογενή τομέα της χώρας και τους αγρότες. Ο υφυπουργός ζήτησε από την ΕΘ.Ε.Α.Σ. να καταθέσει ένα υπόμνημα με τις προτάσεις βελτίωσης, που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, προκειμένου αυτές να εξεταστούν ενδελεχώς.

Επίσης, ο κ. Σατολιάς τόνισε πως είναι σημαντικό να υπάρχει συνεχής συνεργασία μεταξύ της ΕΘΕΑΣ -λόγω της καθημερινής επικοινωνίας, που έχει με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της χώρας- και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να επιλύονται τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αγρότες και παραγωγοί της χώρας.

Πηγή: agro24

23 August 2023
Banner
Banner